Een laminaatvloer met brede planken geeft sfeer en ruimte in huis!
Een laminaatvloer met brede planken geeft sfeer en ruimte in huis!
Vloeren en laminaat

Een laminaatvloer met brede planken geeft sfeer en ruimte in huis!

, sur admin

Je huis extra ruim laten ogen kan op veel manieren. In eerdere artikelen beschreven we bijvoorbeeld dat de kleur van de vloer een ruimte groter of juist kleiner laat lijken en dat deuren met glas kunnen helpen om een kamer groter te laten overkomen. Niet alleen de kleur van je vloer, maar ook het materiaal waarvan deze gemaakt is en hoe de vloer gelegd is, invloed op sfeer in een bepaalde kamer. Wat het effect van een laminaatvloer met brede planken is op de ruimte, vertel ik in dit artikel.

Trend: brede planken met natuurlijke hout look

Dé vloertrend van dit moment is de laminaatvloer met brede planken die lijkt op een echte houten vloer. Die uitstraling hebben deze planken te danken aan de diepe v-groef rondom en de zichtbare houtnerf. De diepe v-groef geeft de planken een extra dimensie: ze lijken los van elkaar te liggen. Net zoals bij een echte houten vloer het geval is. De zichtbare houtnerf en de voelbare structuur op het oppervlak, geven de vloer een nog natuurlijkere uitstraling.

Hoe breder de plank, hoe ruimer de kamer

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om hun huis ruimer te laten ogen. Zoals hiervoor al beschreven, kun je allerlei trucjes toepassen om ruimtelijkheid te realiseren. Kiezen voor een laminaatvloer met brede planken is er één van. Dankzij de extra breedte en lengte die deze planken hebben, bevat je vloer minder groeven. Hierdoor lijkt het één groot geheel en dat heeft een positief effect op de ruimtelijkheid van de kamer. Bovendien benadrukken de groeven die nog wel over zijn, de natuurlijke sfeer van de vloer.

Minder planken voor hetzelfde oppervlak

Een ander groot voordeel van brede planken is er een voor de doe-het-zelvers die zelf laminaat leggen. Hoe breder en langer de planken, des te minder heb je er nodig om het grondoppervlak helemaal te bedekken. Dat scheelt tijd bij het leggen van de vloer. Om hiervan een beeld te vormen, kun je het best de afmetingen van de extra grote en normale laminaatplanken met elkaar vergelijken. De planken van de laminaatvloeren uit de XXB-serie zijn 185 centimeter lang en 24,4 centimeter breed, terwijl die uit de Original serie een stuk korter (138 centimeter) en smaller (19,3 centimeter) zijn. Ben je wel op zoek naar breed laminaat maar passen de lange planken niet zo bij jouw stijl, kijk dan eens bij het XXB laminaat. Dat is namelijk net zo breed, maar veel minder lang (126,1 centimeter).

Waar moet je op letten bij een laminaatvloer?

Je gaat natuurlijk niet over één nacht ijs bij het kiezen van jouw nieuwe laminaatvloer. Daarom helpen we je om de beste keuze te maken. Let bij het selecteren van geschikte vloeren allereerst op het effect van de kleur op de ruimte. Lichte kleuren zoals bij de Lodge eiken variant, geven een kamer vaak een wat ruimere en koelere sfeer. Donkerdere kleuren zoals Loft eiken en Chalet eiken geven een wat compactere, warmere uitstraling aan een ruimte. Ook de breedte van de planken en het soort groef hebben invloed op het uiterlijk van de vloer. Brede planken laten een ruimte groter ogen, diepe groeven en een zichtbare structuur geven de vloer een natuurlijk houten effect.

Technische eigenschappen tellen ook mee

Daarna kun je vloeren gaan uitsluiten op basis van hun technische eigenschappen. Is een laminaatvloer bijvoorbeeld dik of dun? En welke invloed heeft dat op de geluidsdemping en het comfort? Is de vloer geschikt voor vloerverwarming of niet en hoe lang verwacht de fabrikant dat de vloer meegaat? Stuk voor stuk belangrijke vragen waar je het antwoord op moet vinden. Die vergelijk je met jouw verwachtingen van een nieuwe vloer en zo zoek je verder. Vervolgens maak je een inschatting van het onderhoud dat de vloer zal gaan vergen, vaak wordt dat bij de vloer aangegeven. De onderhoudseis van een vloer, is een belangrijke factor om te bepalen of een vloer bij jouw woning en levensstijl past. Een laminaatvloer is over het algemeen veel minder onderhoudsintensief dan een echte houten vloer, maar laminaatvloeren kunnen op dit gebied onderling flink verschillen. Besteed daar dus gerust wat aandacht aan.

Past een laminaatvloer met extra brede planken bij jou?

Denk je na het lezen van dit artikel dat extra breed laminaat goed in jouw interieur past? Kijk dan eens rond in ons assortiment XXB-laminaat. Hopelijk helpen onze tips je op weg om de juiste vloer te selecteren!

Wil je toch nog even het laminaat vergelijken, bekijk hier alle soorten en kleuren CanDo laminaat