Een kleine ruimte groter doen laten lijken? 4 praktische tips
Een kleine ruimte groter doen laten lijken? 4 praktische tips
Interieurtips

Een kleine ruimte groter doen laten lijken? 4 praktische tips

, sur Tosca

Een kleinere ruimte in huis kan in veel gevallen prima zijn, denk bijvoorbeeld aan de logeerkamer of een babykamer. Daar heb je vaak niet enorm veel ruimte nodig. Maar als het gaat om de woon- of slaapkamer, een ruimte waar we ons veel bevinden en leven, willen we graag dat deze ruim is. Maar helaas is niet iedereen gezegend met een kast van een huis. Gelukkig zijn er voldoende tips om een kleinere, maar fijne ruimte optisch groter te doen laten lijken. In dit blog onze 4 belangrijkste tips om jouw kleinere ruimte groter te doen lijken.

1. Gebruik glas en licht slim in een kleine ruimte

Behalve dat glas in je interieur hartstikke hip is, zorgt het er ook nog eens voor dat je ruimte groter lijkt. Dit komt doordat glazen meubilair niet zo groot oogt in je huis en het uitstekend licht weerkaatst. Daarom kan bijvoorbeeld een glazen kast perfect zijn in een wat kleinere ruimte. Ook wel eens gedacht aan binnendeuren met glas? Door een glazen binnendeur creëer je meer ruimte en openheid en blijft licht optimaal het huis binnenstromen.
Naast glas, zijn spiegels misschien wel de beste manier om licht te reflecteren. Hang eens een spiegel op tegenover een raam en je ruimte lijkt meteen een stuk groter. Grote spiegels ophangen aan een muur is sowieso een goed plan omdat je kamer hier automatisch groter door lijkt. Heb je een ‘dode’ hoek? Kijk dan of je daar een spiegel op kan hangen. Of juist er tegenover zodat het natuurlijke licht via de spiegel in de dode hoek terecht komt.

2. Gebruik lichte kleuren op wanden óf een kleurenschema

Het ligt voor de hand, maar drukke prints maken een kamer drukker en dus kleiner. Dus als je kamer wat kleiner is kun je 'm beter zo egaal mogelijk laten. Kies voor lichte kleuren, want zo vang je het meeste licht en licht zorgt weer voor ruimte. Wit of pastelkleuren zijn in dit geval de beste keus. Wil je toch wat kleuren gebruiken? Houd je dan aan een kleurenschema. Als je het echt lekker rustig wil houden ga je te werk met de 80/20 regel (dat is 80% neutrale kleuren en 20% sterkere kleuren).
Kijk ook kritisch naar je wanden voordat je er mee aan de slag gaat. Een verouderde of beschadigde wand kan een ruimte ook rommeliger en voller doen ogen; dan is het misschien tijd voor een kleine renovatie om de ruimte op te frissen. Met MDF wandpanelen kan je al wonderen verrichten.

3. Betrek ook je vloeren erbij

Donkere kleuren maken je huis wat knusser maar donkere kleuren absorberen het licht ook waardoor een ruimte kleiner lijkt. Naast de wanden, reflecteren de vloeren het meeste zonlicht. Overweeg daarom om een nieuwe vloer te leggen zodat je ruimte in een klap een stuk ruimtelijker oogt.Kunststof en vinyl vloeren zijn er in allerlei patronen en designs, en er zijn voldoende lichte uitvoeringen beschikbaar, zoals een mooie lichte eiken uitvoering.

Door je nieuwe vloer in de lengte van de kamer te leggen, lijkt je kamer dieper dan eigenlijk het geval is. Heb je een hele smalle kamer? Kies er dan voor om je vloer in de breedte te laten leggen, zo lijkt je kamer breder.

4. Houd je kleine ruimte lekker opgeruimd

Niet geheel onbelangrijk; houd een kleinere ruimte lekker opgeruimd. Om een ruimtelijk gevoel te creëren kun je eraan denken om de muren voor opslag gebruiken, zodat er minder op de vloer staat. Kies voor ophangbare kastjes die je eenvoudig zelf met meubelpanelen kunt maken. Als je kiest voor deurtjes kan je mooi je rommel “verstoppen”. Wissel af met een plank of een open kast zodat je nog wel kunt showboaten met je mooiste accessoires.

Qua accessoires kun je het beste groot en symmetrisch denken in plaats veel losse kleine items. Heb je al veel kleine items die je niet weg wil doen? Verdeel ze dan onder in een oneven aantal groepen en verdeel de groepen over de ruimte, of zet ze op een houten plank. Je kan je leuke kleine items houden en je kunt je huis lekker ruimtelijk stylen.

Inspiratie gekregen om aan de slag te gaan met die kleine ruimte?

Met onze tips kan jij eenvoudig jouw kleinere ruimte optisch een stuk ruimtelijker doen ogen. En het grote voordeel is dat je veel zelf kan oppakken, door aan het klussen te gaan en je interieur styling te veranderen. Succes!