Zelf ijzersterke meubels maken? Gebruik steigerbuizen en -verbinders!
Zelf ijzersterke meubels maken? Gebruik steigerbuizen en -verbinders!
Steigerhout

Zelf ijzersterke meubels maken? Gebruik steigerbuizen en -verbinders!

, sur admin

Jij wilt toch ook zo lang mogelijk van je meubels kunnen genieten, natuurlijk wel zolang de kwaliteit hetzelfde blijft. Dat laatste is helaas niet altijd het geval door intensief gebruik, weersomstandigheden en de sterkte van het materialen bepalen voor een groot deel hoe lang je favoriete meubels mee gaan. Sommige materialen zijn erg geschikt voor lange termijn gebruik, neem nu steigerbuizen en –verbinders. Die zijn ijzersterk, goed bestand tegen allerlei omstandigheden én je kunt er gemakkelijk mee werken. In dit artikel vertel ik je graag meer over deze robuuste materialen en deel ik wat inspiratie voor het zelf maken van meubels.

Steigerhouten meubels met robuuste details

In de afgelopen jaren is de combinatie steigerhout met steigerbuizen en -verbinders steeds populairder geworden. Vooral doe-het-zelvers worden erg gelukkig van deze materialen, omdat ze zo robuust en makkelijk te bewerken zijn. Van steigerhout kun je allerlei soorten meubels maken, zowel voor binnen als buiten. Zolang het steigerhout goed geïmpregneerd is, is het vochtbestendig en kun je meubels gerust buiten laten staan. Wil je jezelf verzekeren van meubels waar je lang van kan genieten? Kies dan voor de combinatie met steigerbuizen en –verbinders.

Wat maakt deze materialen zo sterk?

Steigerhout is gemaakt van snelgroeiend naaldhout. Deze houtsoort heeft lange, flexibele vezels wat het materiaal steviger maakt dan hout van loofbomen. Het breekt simpelweg minder snel. Dan de steigerbuizen. Die zijn gemaakt van thermisch verzinkt staal, wat de buizen een beschermlaag geeft. Deze laag beschermt de steigerbuizen tegen corrosie. Ook verbinders zijn van zo’n zinken toplaag voorzien. Dat maakt deze materialen erg geschikt voor buitengebruik. Bovendien zijn deze materialen direct gebruiksklaar en kun je dus snel aan de slag met klussen.

Combineer steigerbuizen met allerlei verbinders

Steigerbuizen zijn er in meerdere lengtes en diameters, zodat je meubels precies de robuustheid mee kunt geven die je in gedachte hebt. Je hebt veel soorten verbinders. Denk bijvoorbeeld aan bochten, T-stukken, leuninghouders, paneelverbinders, voetjes, haken en drie-punts hoeken. Deze verbinders bepalen samen de vorm van je meubels, omdat je hiermee bepaalt welke hoeken er gemaakt worden en hoe je buizen aan elkaar koppelt. Je monteert de verschillende onderdelen stevig aan elkaar dankzij de stelschroef in de buisverbinder. Die bedien je gemakkelijk met een imbussleutel. Let er altijd goed op dat je buizen en verbinders selecteert die perfect op elkaar passen. Zorg voor een goede voorbereiding door je meubels eerst te ontwerpen of een bestaande bouwtekening te gebruiken.

Voorbeelden van steigerhouten meubels met buizen en verbinders

Weet jij al welke meubels je wilt maken met deze materialen of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Op onze website en elders op internet kom je genoeg voorbeelden tegen.

Bijvoorbeeld meubels voor binnenshuis zoals salontafels of tv-meubels, vaak uitgevoerd in twee lagen. Ook komt de combinatie met wielen vaak voor of worden de materialen vermaakt tot kantoormeubels. Denk aan een grote vergadertafel. Zelf ben ik erg fan van wandplanken gemaakt van steigerhout, voorzien van een ‘omhulsel’ van steigerbuizen en verbinders. Of de kapstok waarbij je met haken werkt.

Voor buitenmeubels kun je denken aan een jacuzzi van steigerhout met stalen details, een terrasoverkapping van steigerbuizen die je voorziet van begroeiing of een tarp, loungesets en een kast om klusmateriaal in op te bergen.

Probeer het zelf

Door de juiste bouwtekeningen te raadplegen, materialen slim te combineren en het steigerhout eventueel naar eigen smaak af te werken, kun je zelf prachtige robuuste meubels maken. Ben jij er al uit wat jouw nieuwe ontwerp zal zijn?
Bekijk ons assortiment steigerbuizen en –verbinders en stel jouw boodschappenlijst samen zodat je aan de slag kan.

Steigerhout verbinders steigerbuis