5 tips om de akoestiek in huis te verbeteren
5 tips om de akoestiek in huis te verbeteren
Wandbekleding

5 tips om de akoestiek in huis te verbeteren

, door Maud


Een hinderlijke galm, een vervelende echo, een hol klinkende ruimte; een slechte akoestiek in huis kan je woonplezier behoorlijk bederven. Akoestiek heeft alles te maken met geluid dat weerkaatst van harde oppervlaktes, zoals muren, vloeren en ramen. Hoog tijd om de akoestiek in huis te verbeteren! Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen al veel verbetering opleveren. Het aanbrengen van akoestische panelen in de woonkamer bijvoorbeeld. Hiermee zorg je direct voor geluid dempen in huis. Wij geven je vijf tips om de akoestiek te verbeteren.

1. Geluid dempen in huis met een vloerkleed

Wil je het geluid dempen in huis, kijk dan eerst eens naar je vloer. De kans is groot dat je nu naar een harde oppervlakte zit te kijken, zoals laminaat of een gietvloer, en niet naar vloerbedekking. Een goede stap om de akoestiek in de woonkamer te verbeteren is het neerleggen van een vloerkleed. Er valt altijd wel een vloerkleed in een bijpassende stijl te vinden. Een andere optie is om een vloerkleed onder de eettafel te leggen. Om het beeld rustig te houden, moet je een vloerkleed hebben waar alle stoelpoten op passen, ook als de stoelen naar achteren staan.

2. Creëer een accentmuur met akoestische panelen

Een blikvanger die tegelijkertijd een praktische en akoestische oplossing is. Dat klinkt perfect, toch? Met akoestische panelen in de woonkamer creëer je eenvoudig zelf een accentmuur die geluid absorbeert. Gebruik bijvoorbeeld de Decowall Acoustic om geluid te dempen in huis, die verkrijgbaar is in zwart, licht eiken, grijs eiken, brons eiken en walnoot. Deze panelen zijn met vilt bekleed (gemaakt van de gerecyclede PET-flessen) en bij de montage heb je geen schroefboormachine nodig, alleen een goede montagekit. 

akoestiek verbeteren, akoestische panelen woonkamer, geluid dempen in huis, akoestiek verbeteren woonkamer, galm in huis, geluiddempende panelen woonkamer, akoestiek woonkamer verbeteren, akoestische oplossingen woonkamer, galm uit ruimte halen, hol klinkakoestiek verbeteren, akoestische panelen woonkamer, geluid dempen in huis, akoestiek verbeteren woonkamer, galm in huis, geluiddempende panelen woonkamer, akoestiek woonkamer verbeteren, akoestische oplossingen woonkamer, galm uit ruimte halen, hol klink


Of combineer de akoestiek verbeteren met een eigen kunstwerk op de muur! Dit is onder andere mogelijk met de Decowall Acoustic Tile. De decoratieve tegels van 50 x 50 cm kunnen op verschillende manieren worden geplaatst en gecombineerd, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om je eigen persoonlijke kunstwerk te creëren. Dat is nog eens een goede oplossing om de akoestiek te verbeteren in de woonkamer! Trouwens, ook in je slaapkamer is het bevestigen van akoestische panelen een goed idee. Het voegt niet alleen iets toe aan de sfeer in de ruimte, maar zorgt ook voor een betere nachtrust.

3. Hang gordijnen op

Nog een oplossing voor het geluid dempen in huis is het ophangen van gordijnen. Het maakt niet uit of het ‘klassieke’ gordijnen zijn of vouwgordijnen, zolang ze maar van stof gemaakt zijn. Passen gordijnen echt niet bij jouw stijl, dan zijn houten shutters of jaloezieën ook een optie. Ook dit materiaal absorbeert namelijk geluid in een hol klinkende ruimte.

4. Ga voor stoffen meubels

Een andere oplossing om het geluid te dempen in de kamer zijn stoffen meubels. Materialen als leer en steen weerkaatsen het geluid, terwijl een comfortabele stoffen bank of eetkamerstoelen met stoffen bekleding het geluid juist absorberen. Ideaal om de galm in huis te verminderen en het zit ook nog eens lekker.

5. Of kies voor slim geplaatste accessoires

Ben je erg gehecht aan je leren bank? Geen nood, want met wat goed gekozen akoestische decoratie maak je ook een hele stap. Kies bijvoorbeeld een paar opvallende kussens uit om op de bank te leggen. Kussens met ribbels of bobbels werken nog beter dan gladde kussens, want ze absorberen door hun oppervlakte meer geluid.  Heb je nog steeds last van een galm in huis? Maak de kamer dan gezellig met enkele grote planten, neem lampenkappen van stof, zet een boekenkast neer (met boeken) of hang her en der een mooi schilderij op. Zo verbeter je in een klap de akoestiek en je inrichting!

Benieuwd naar meer mogelijkheden? Doe inspiratie op!