Wat is de beste vloer voor vloerverwarming?
Wat is de beste vloer voor vloerverwarming?
Vloeren en laminaat

Wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

, door Jeffrey

   

 Vloerverwarming is niet langer weg te denken uit veel moderne huizen. Het is een populaire manier om het huis te verwarmen en geeft daarnaast een luxe beleving. Nooit meer koude voeten! Bij het overwegen van vloerverwarming in je huis is het belangrijk om te weten welke vloeren geschikt zijn om te combineren met dit type verwarmingssysteem. Ben je benieuwd naar de werking van vloerverwarming, de voordelen of de geschikte vloeren voor vloerverwarming? 

Wat is vloerverwarming?

Voor velen maakt vloerverwarming al jarenlang onderdeel uit van hun leven, terwijl het voor anderen misschien nog maar kort op de radar staat. De naam zegt eigenlijk al genoeg, maar bij vloerverwarming wordt er onder de vloer een installatie gebouwd die warmte verspreidt. Zo heb je, zelfs in de koude herfst- en wintermaanden, nooit meer koude voeten en kun je lekker met blote voeten in huis rondlopen. Een veelvoorkomende misvatting over vloerverwarming is dat het enkel te gebruiken is tijdens de winter. Vloerverwarming kan namelijk ook voor verkoeling zorgen in de zomer, door middel van koud water door de verwarmingsbuizen. Kortom, van vloerverwarming heb je het gehele jaar door profijt, ongeacht het seizoen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt grotendeels hetzelfde als radiatoren. Er wordt namelijk door middel van buizen warmte verplaatst door een ruimte. Bij vloerverwarming worden er buizen onder de vloer geplaatst. De CV-installatie verwarmt het water wat door deze buizen stroomt, waardoor er een evenredige verdeling van warmte ontstaat. Het verschil tussen radiatoren en vloerverwarming is dat de warmte op een andere manier verspreid wordt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een radiator, blijft de meeste hitte rondom de warmtebron hangen. De warmte is dus minder evenredig verspreid, terwijl bij vloerverwarming de gehele oppervlakte wordt verwarmd. Hierdoor is er een meer gelijkmatige warmteverdeling door de ruimte.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

De voordelen van vloerverwarming zijn eindeloos. Zo kan vloerverwarming een positieve impact hebben op je energieverbruik, de warmteverdeling in je huis en de luchtvochtigheid van een ruimte. En bovenal is het natuurlijk een groot voordeel dat je voeten altijd warm blijven in huis, ook in de koude wintermaanden!

 

  • Vloerverwarming verbruikt 20% minder energie ten opzichte van radiatoren
  • Gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte
  • Snel een comfortabele warmte in je woning
  • Vloerverwarming is volledig onzichtbaar
  • Minder verspreiding van stof
  • Betere luchtvochtigheid
  • In de winter heerlijke, warme voeten!
  • Mogelijkheid om te koelen in de zomer

Is vloerverwarming zuiniger?

Over het algemeen is vloerverwarming zuiniger dan traditionele radiatoren. Dit komt doordat vloerverwarming de warmte gelijkmatig door de kamer verspreidt, waardoor de thermostaat vaak lager kan worden gezet dan bij radiatoren. Omdat vloerverwarming zo’n 20% minder energie verbruikt ten opzichte van radiatoren, scheelt dit aanzienlijk op je energieverbruik.


Daarnaast is vloerverwarming efficiënter omdat het water dat door de buizen onder de vloer stroomt op lagere temperaturen kan worden verwarmd dan het water dat door traditionele radiatoren stroomt. Dit betekent dat de ketel minder hard hoeft te werken om je huis te verwarmen. Je bespaart dus niet alleen in de portemonnee maar bent ook duurzaam en milieubewust bezig door te kiezen voor vloerverwarming.


Wil je voor de meest duurzame optie gaan? Kies dan voor vloerverwarming in combinatie met de CanDo Green Eco Floor. Deze vloer is gemaakt van grotendeels recyclebare grondstoffen, dit maakt het de meest duurzame vloer op de markt.

 

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming en -koeling?

Bij het kiezen van een vloer voor je vloerverwarmingssysteem is het belangrijk om te weten welke vloeren geschikt zijn. Over het algemeen zijn de meeste soorten vloeren geschikt voor vloerverwarming en -koeling, zolang de juiste voorbereidingen worden getroffen.


Bij CanDo tref je vele vloeren aan in het assortiment die je kunt combineren met heerlijke warme vloerverwarming. De meest duurzame combinatie is een eco vloer met vloerverwarming. Deze vloer is gemaakt van duurzame materialen en past bij elk interieur. Een veel voorkomende combinatie is een vinyl vloer met vloerverwarming. Deze vloer beschikt over een houten look and feel, maar dan zonder de onderhoudskosten! Door vloerverwarming te laten installeren onder je vloer, spendeer je de hele herfst- en wintermaanden in de warmte en de zomermaanden verkoeld.


Of kies je liever voor een kunststof vloer, die je heel gemakkelijk zelf kunt leggen? Een kunststof vloer is vrijwel geheel ongevoelig voor temperatuurschommelingen. Tevens heb je bij een kunststof vloer geen zorgen over een zogeheten 'doorschijn-effect'. Je kunt deze toepassen in bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer, of een plek als de badkamer of het toilet. Een kunststof vloer met vloerverwarming kan namelijk ook heel goed toegepast worden op plekken in huis waar het nat en vochtig kan zijn!


Eco Floor met vloerverwarming

Een duurzaam alternatief voor een PVC vloer is de Eco vloer van CanDo. Deze eco vloer is extreem waterdicht en slijtvast, waardoor deze perfect te combineren is met vloerverwarming en -koeling. Een duurzame vloer met vloerverwarming zorgt voor een luxe gevoel in huis, zonder dat het milieu daar onder lijdt. Daarnaast is de eco vloer PVC vrij, vrij van ftalaten en CO2 neutraal geproduceerd in Europa. Absoluut de beste keuze als je op zoek bent naar een ecologisch verantwoorde vloer!


Vinyl vloer met vloerverwarming

Een vinyl vloer is een veerkrachtige en duurzame vloer die gemakkelijk te onderhouden is. Het materiaal is ook goed bestand tegen vocht, wat betekent dat het een goede keuze is voor badkamers en keukens. Bovendien is een vinyl vloer verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, zodat je een stijlvolle uitstraling aan je interieur kunt geven. Door voor een vinyl vloer met vloerverwarming te kiezen, heb je een stijlvolle houten look in huis, zonder de onderhoudskosten en vochtproblemen die je zou hebben met echt hout. De vloerverwarming kan hierbij zowel als hoofdverwarming en als bijverwarming gebruikt worden. 


Het is belangrijk om te weten dat niet iedere vinyl vloer geschikt is om te combineren met vloerverwarming. De vinyl vloer dient volledig te worden verlijmd. De ondergrond wordt regelmatig opgewarmd en weer afgekoeld, hierdoor kan het vinyl gaan uitzetten en krimpen, wat lelijke bubbels oplevert. Informeer altijd vooraf of de vinyl vloer van je keuze te combineren valt met vloerverwarming.


PVC vloer met vloerverwarming

Een PVC vloer is vergelijkbaar met vinyl en heeft ook goede thermische geleidende eigenschappen. Het materiaal is ook zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het een goede keuze is voor drukke huishoudens. Een klik PVC vloer geeft je interieur een luxueuze, stijlvolle uitstraling en is daarnaast een stuk makkelijker te onderhouden dan een laminaat vloer. De CanDo Rigid Click PVC vloeren bevatten natuurlijke grondstoffen, waardoor ze een betere warmteweerstand hebben.