Zelf een lattenwand maken met dit eenvoudige stappenplan
Zelf een lattenwand maken met dit eenvoudige stappenplan
Wandbekleding

Zelf een lattenwand maken met dit eenvoudige stappenplan

, door Maud

Wil je een andere sfeer creëren in een kamer, denk dan eens aan een lattenwand maken of een houten wandpaneel. Met een minimale inspanning bereik je een groots effect. Ideaal als je niet dagenlang in het stof van een verbouwing wilt zitten. En goed nieuws: een lattenwand maken is ook nog eens heel eenvoudig. Het lukt zelfs als je niet al te handig bent. Lijkt het je leuk om zelf een houten wandpaneel te maken, volg dan deze simpele stappen.


Voor de lattenwand uit dit voorbeeld gebruiken we de CanDo green Wood DecoWall, een kamerhoge wandbekleding van 2.60 meter hoog en 30 centimeter breed. Deze stijlvolle lattenwand is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten (vuren, eiken en donker eiken) en past in iedere ruimte, van slaapkamer tot woonkamer.

wandbekleding slaapkamer, houten wand slaapkamer, houten achterwand bed, houten wand achter bed, achterwand bed, wandpanelen slaapkamer, slaapkamer wandbekledingwandbekleding slaapkamer, houten wand slaapkamer, houten achterwand bed, houten wand achter bed, achterwand bed, wandpanelen slaapkamer, slaapkamer wandbekleding
wandbekleding slaapkamer, houten wand slaapkamer, houten achterwand bed, houten wand achter bed, achterwand bed, wandpanelen slaapkamer, slaapkamer wandbekledingwandbekleding slaapkamer, houten wand slaapkamer, houten achterwand bed, houten wand achter bed, achterwand bed, wandpanelen slaapkamer, slaapkamer wandbekleding

 Stap 1: Voorbereidingen voor het maken van een latten muur

Een lattenwand maken is een eenvoudig klusje, zeker als je de juiste voorbereidingen treft. Dat begint met kiezen op welke muur je de latjeswand gaat maken. Bepaal verder of je de hele muur wilt bedekken of dat je het mooier vindt om maar een gedeelte te doen. Ook belangrijk: hoe ga je de latten plaatsen, horizontaal of verticaal? Plaats je de Decowall verticaal, dan is de hoogte van een paneel 260 centimeter en de breedte 30 centimeter. Kies je voor horizontaal, dan is dit precies andersom. De latten kun je natuurlijk zelf op maat zagen, mocht dit nodig zijn.


De volgende stap is het opmeten van je muur. Zo weet je precies hoeveel houten panelen en brackets je nodig hebt. Een set van vijf houten latten is genoeg voor 30 centimeter muur. Hier heb je ook één set Wood DecoWall Brackets voor nodig, die apart verkrijgbaar zijn.


Een voorbeeld: je wilt een latjes wand maken van 2.30 meter breed. Je hebt dan acht sets DecoWall nodig (je houdt een paar latten over) en acht setjes beugels en schroeven.


Nadat je de muur hebt opgemeten, schilder je deze zwart. Zo vallen de brackets en schroeven niet op als de lattenwand eenmaal op de muur zit. Als de muur droog is kan in principe het echte werk beginnen. Heb je voor Decowall Vuren gekozen, dan kun je de latten nog beitsen of in de gekleurde lak zetten.

 

Stap 2: het bevestigen van de lattenwand

Zaag (indien nodig) de latten op de juiste lengte af. Hierna ga je zelf een houten wandpaneel maken. Door de latten op de juiste manier op de brackets te monteren, hout je automatisch 1,5 centimeter afstand tussen de latten. De brackets schroef je met de twintig korte schroeven uit de set op maximaal 70 centimeter van elkaar vast.


De lattenpanelen die je zelf gemonteerd hebt, ga je nu aan de muur bevestigen. Hierbij houd je 1 centimeter vrij bij de vloer, het plafond en de zijmuren en je gebruikt hiervoor de lange schroeven.


Mocht je niet uitkomen met een complete set, zoals in het voorbeeld hierboven, dan meet je het resterende stuk op. Dit moet ergens tussen de 35 en 56 centimeter zijn. Bepaal hoeveel latten je nog nodig hebt en bevestig het eindstuk met brackets onder de beugels van het laatste volledige paneel.


Mocht er een stap niet duidelijk zijn, dan kun je ook onze montagevideo bekijken.


Zie je wel dat een latten muur maken zo is gedaan!

 


Waar kun je akoestische panelen plaatsen?

Is de akoestiek in bepaalde ruimtes niet optimaal, dan kan het helpen om akoestische panelen te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld een goede oplossing voor de slaapkamer, waar je zo min mogelijk last wilt hebben van hinderlijke geluiden. Het soort vloer en de hoeveelheid (stoffen) meubels in een ruimte bepalen in welke ruimtes je nog meer goed akoestische panelen kunt plaatsen. Zo kan het een goed idee zijn om in de woonkamer ook een houten wand met akoestische panelen te maken.


DecoWall Acoustic is een geluidsabsorberende lattenwand die verkrijgbaar is in drie kleuren: zwart, grijs eiken en licht eiken. Doordat er vilt achter deze panelen zit, is het niet nodig om de muur eerst te schilderen. Goed om te weten: het vilt is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en het gecertificeerde hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.


Het maken van een lattenwand is met DecoWall Acoustic zelfs nog makkelijker dan met de Wood Decowall. Je kunt deze panelen namelijk meteen  tegen de muur bevestigen met montagekit.

 

 

zelf houten wandpaneel maken waar akoestische panelen plaatsen latten muur maken  latjes wand maken  latjes muur maken  lattenwand zelf maken zelf houten wandpaneel maken waar akoestische panelen plaatsen latten muur maken  latjes wand maken  latjes muur maken  lattenwand zelf maken