Een deur aflakken: hoe doe ik dat?
Een deur aflakken: hoe doe ik dat?
Binnendeuren

Een deur aflakken: hoe doe ik dat?

Doe-het-zelven is leuk en bespaart je ook nog eens geld. Maar toch kunnen ook de meest ervaren thuisklussers vaak nog veel leren. Gelukkig kun je deuren makkelijk zelf plaatsen.

Nieuwe deuren schaf je meestal aan in de grondverf. Voor het behoud en een mooie afwerking en uitstraling moet je de deur nog aflakken. Bij deuren wordt altijd lak gebruikt. Een hoogglans of juist zijdeglans verf, die je deur beschermt tegen beschadigingen en vocht, zorgt ervoor dat je deur heel lang meegaat. Een mooi afgelakte deur haalt je interieur echt op.

Het is een karwei die je zelf kunt uitvoeren als je goed bent voorbereid. Maar hoe doe je dat eigenlijk?


Ben je je nog aan het oriënteren welke deur bij jouw interieur past? Bekijk dan hier ons totale assortiment deuren.

Geen zin om zelf een deur te schilderen? Kies voor CanDo Gelakt Geleverd bij bestelling van jouw binnendeur

Is het aflakken een klus welke je liever niet zelf uitvoert? Begrijpelijk! Het is een vrij nauwkeurige klus waarbij een zekere ervaring en kennis van lakken of schilderen belangrijk is. Speciaal daarvoor biedt CanDo een aflakservice aan voor het lakken van jouw binnen- en buitendeuren. Kijk hier voor meer informatie over CanDo Gelakt Geleverd >.


Zo begin je

Beginnen met schuren? Een nieuwe deur hoef je alleen maar licht op te schuren. Als je een oude deur voorziet van een nieuwe laag lak dien je de oude resten weg te schuren. Dat geldt overigens ook voor een grondverf of basis. Vrijwel alle deuren uit ons assortiment worden geleverd in een standaard grijze grondlaag. Per deur staat in ons assortiment aangegeven of hij al dan wel of niet in een grondverf geleverd wordt. Ook is het aan te raden om de deurklinken en sloten zoveel mogelijk te verwijderen of af te plakken met tape. 

Kwaliteitslak: beter te veel dan te weinig

Kies je voor hoogglans, zijdeglans of toch liever mat glans? Alle soorten lak hebben zo hun charmes. Onze tip hierbij is echter wel: kies altijd een lak van hoge kwaliteit. Laat je hierbij eventueel adviseren bij een bouwmarkt of verfwinkel. Lak van slechte kwaliteit zal de levensduur van je deur namelijk niet ten goede komen. Als je zelf je deuren in de lak zet is het bovendien ook aan te raden om beter een overschot aan lak te hebben dan te weinig. Verpakkingen van lak of verf geven altijd duidelijk aan wat de oppervlakte (in vierkante meter) is die je met één blik kunt aflakken.

Let op: wil je sommige oppervlaktes beschermen tegen de lak (bijvoorbeeld de scharnierpunten of bepaalde randen), plak deze dan af met schilderstape. Verwijder deze pas tot de lak goed droog is!

Werk met kwast én roller

Roer de lak altijd goed door voordat je je (acryl)kwast of roller erin doopt. Zo worden alle kleurdeeltjes goed verspreid. Start met de randen en kozijnen van een deur en lak daarna de voor- en achterzijde van de deur. Hanteer als vuistregel dat je de grote oppervlaktes van de deur met een roller lakt, terwijl de randen (cassettes, uitsparingen, groeven of raamkozijnen) heel precies met een kwast afwerkt. Voor een voldoende, sluitend resultaat dien je doorgaans je deur in twee lakbeurten af te lakken. Als de eerste laag opgedroogd is, schuur dan daarna de deur lichtjes op voor de volgende laklaag. Je kan de deur na een paar uur drogen ook opnieuw lakken. Dan hoef je de deur niet lichtjes op te schuren en vloeien de verflagen mooi in elkaar over. 

Voorkom aanzetten van de roller op je deuren

Niemand wil zichtbare aanzetten van de roller op de deur. Zorg voor voldoende verf op de roller en rol halverwege de deur naar beneden. Breng nieuwe verf op de roller en rol vervolgens halverwege de deur naar boven. Daarna rol je van boven naar en beneden en van beneden helemaal naar boven totdat de laag mooi is verdeeld over de deur. De volgende laag rol je iets over de vorige laag zodat de lak mooi in elkaar overvloeit. De truc is om voldoende lak op de deur te plaatsen. Door helemaal van boven naar beneden te rol, voorkom je aanzetten van de roller bijvoorbeeld halverwege de deur. 

Is het aflakken een klus welke je liever niet zelf uitvoert? Begrijpelijk! Kijk hier voor meer informatie over CanDo Gelakt Geleverd >.