MDF kastdeuren op maat maken
MDF kastdeuren op maat maken
Panelen

MDF kastdeuren op maat maken

, door Ruud

 

Ga jij zelf een kast maken, of wil je de deuren van je bestaande kast vervangen door op maat gemaakte kastdeuren? Gebruik dan MDF, dit materiaal heeft een strakke uitstraling en is eenvoudig te bewerken. Wat heb je als doe-het-zelver nog meer te wensen? Door de MDF kastdeuren zelf op maat te maken heb je alle vrijheid om het design naar jouw voorkeur aan te passen. Een kast met nieuwe deuren krijgt meteen een compleet andere uitstraling, zonder dat je een nieuwe kast hoeft te kopen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een volledig nieuwe kast te maken met MDF, inclusief de kastdeuren. Benieuwd hoe je dit project het best kunt starten en wat de mogelijkheden zijn? Je leest het in dit blog.

Je eigen MDF kastdeuren op maat maken

Wanneer je MDF kastdeuren op maat gaat maken, zul je eerst de exacte afmetingen van de kast moeten berekenen. Hoe groot is het oppervlak dat door kastdeuren bedekt moet worden? Wanneer je de hoogte en breedte van de kast hebt bepaald, kun je beslissen hoe je de kastdeuren gaat verdelen. Bij een smalle kast heb je voldoende aan een enkele deur, maar bij een bredere kast zijn twee of zelfs drie deuren niet ongebruikelijk. Of je dan drie even grote deuren maakt of verschillende formaten gebruikt hangt ook weer af van de indeling van de kast. Houd er in deze fase van het project altijd rekening met het gewicht van de deuren. Wanneer je de kastdeuren te groot maakt kunnen deze scheef gaan hangen of erger: de kast beschadigen. Zorg dus voor een stevige constructie en scharnieren en kies bij twijfel altijd voor meerdere deuren om de draaglast over meerdere punten te verdelen.

Ga aan de slag met het hout van CanDo

Het maken van de MDF kastdeuren op maat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit hangt wel af van de wensen die je hebt. MDF is eenvoudig op maat te zagen, maar zorgt ook voor een hoge slijtage van de zaag door de hoge dichtheid van het materiaal. Laat je het zagen liever aan een professional over? Kies dan voor CanDo hout op maat. Ga aan de slag met de online 3D-tool en ontwerp jouw eigen kastdeuren. Je vindt deze tool op de websites van Gamma, Karwei en Praxis. Zij verwerken jouw bestelling en wij voeren het zaagwerk uit. Laat de kastdeuren thuisbezorgen of haal je bestelling gratis op bij de bouwmarkt bij jou in de buurt. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Weet jij al hoe jouw kast op maat van MDF eruit komt te zien of ben je juist nog op zoek naar inspiratie? Op onze site vind je meer inspiratie en hulp die je kunnen helpen bij het ontwerpen van je kast op maat. Met CanDo maak je het zelf!