Bij het kopen van een nieuwe vloer is het goed om te kijken waar deze aan moet voldoen. Natuurlijk speelt de kleur een rol, maar ook sfeer en uitstraling zijn belangrijke ingrediënten om de juiste keuze te maken. Vaak willen we een warme natuurlijke uitstraling in huis. Dit is met zowel hout, laminaat als vinyl goed te realiseren. Een houten vloer heeft vaak een wat meer matte uitstraling. Laminaat is in het gebruik wat praktischer. Vinyl, dat ook in mooie warme houtprints verkrijgbaar is, is weer ideaal in ruimtes waar het vochtig kan worden.

De kleur van het hout of houtprint is bepalend voor de rest van het interieur. Heb je veel koelere kleuren in huis, bijvoorbeeld een blauwe bank, dan is het prachtig om hierbij een hele warme kleur vloer te kiezen. Juist veel warme tinten zoals rood en geel? Dan kan een wat meer vergrijsde look heel mooi zijn. Kijk bij een houten vloer en bij laminaat met een v-groef ook naar de richting waarin de planken gelegd worden. Het is meestal het mooist als de planken richting de wanden wijzen waar het meeste licht binnenkomt. Maar soms zal ook het optisch effect een rol spelen: Als je een langwerpige kamer wat korter wil laten lijken, leg de planken dan in de breedte van de ruimte.

Een plint maakt het helemaal af: als je deze in de kleur van de vloer kiest, zal het vloeroppervlak en daardoor ook je kamer wat ruimtelijker lijken. Bij de keuze van de juiste vloer en juiste kleur is het handig om wat staaltjes van je interieur mee te nemen, bijvoorbeeld een verfstaal van de wanden, een accessoire in een uitgesproken kleur of een kussen uit je bank. Zo kun je veel beter aanvoelen welke vloer het beste aansluit bij de rest van je interieur.