Interieurtips

Visueel meer ruimte in je huis!

, door Jeroen

 

Meer ruimte in huis! Hoewel het misschien niet allemaal even goed mogelijk is, geven we maar al te graag een paar fijne tips die ervoor zorgen dat je huis een ruimtelijke uitstraling krijgt.

Visueel effect

Visueel kun je veel bereiken door je woning slim in te richten. Je vloeroppervlak lijkt bijvoorbeeld groter, als de gekozen plinten dezelfde kleur/materiaal hebben als de vloer: hoe hoger de plint, hoe ruimtelijker het lijkt. Een andere tip voor kleurgebruik is dat een kamer hoger lijkt wanneer de wand iets donkerder is dan het plafond. Koelere tinten geven hier nog eens een extra verruimend effect aan. Kies je een patroon in verticale richting, dit kunnen ook de planken van bijvoorbeeld een lambrisering zijn, dan zal de ruimte hoger lijken. Wil je juist een breedtewerking, kies dan voor een horizontale streep.

Licht is ruimte!

Laat het licht zoveel mogelijk binnenkomen: zorg dat gordijnen voorbij de kozijnen weggeschoven kunnen worden. Licht is ruimte! Door spiegels in huis te hangen, wordt zowel het licht weerkaatst als de ruimte zelf, waardoor deze groter lijkt. Let op: heb je veel spullen in huis? Dan is het een minder goed idee, omdat je dan nog meer spullen ‘laat zien’. Sowieso werken spiegelende oppervlaktes ruimtelijk; denk dan bijvoorbeeld aan een hoogglans kast of radiatorbekleding met glansverf.

Meer tips...

Kijk eens kritisch naar je meubels: bij een bank op hogere poten kun je er onderdoor kijken, wat veel ruimtelijker lijkt. Ga je op zoek naar een nieuwe bank? Kies er dan één met minder hoge (rug-)leuningen, zodat je verder de kamer in kunt kijken. Voor het kiezen van een nieuw bijzettafel geldt: kies voor een slank ontwerp met dunne pootjes voor lucht en ruimte in je interieur. Bij de keuze voor een nieuwe kast doe je precies het tegenovergestelde als bij het kiezen van een nieuwe bank. Hier ga je bij voorkeur de hoogte in. Een smalle, hoge kast geeft meer ruimte en vloeroppervlak dan een lage brede kast. Wil je meer rust in huis, kies dan voor dichte deurtjes in plaats van open vakken. Hierdoor oogt de ruimte overzichtelijker en opgeruimder. Ben je bezig met het verbouwen van je woning? Vergeet dan niet dat verlichting ook een belangrijk element is voor het creëren van ruimtelijkheid in huis. In veel interieurs staat de verlichting aan het plafond centraal, maar het verlichten van jouw plafond zorgt juist dat de ruimte hoger en dus groter lijkt.