Spaanplaat

Spaanplaat als plaatmateriaal is een materiaal dat is opgebouwd uit verlijmde houtvezels. De vezels worden samen met hars of lijm onder hoge druk op elkaar geperst tot de gewenste plaatdikte. De meest voorkomende diktematen zijn 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm en 25 mm. Spaanplaat heeft twee gladde zijden en de houtspaanders en snippers zijn duidelijk zichtbaar. Bekleedt met fineer of een kunststof toplaag (gelamineerd) wordt spaanplaat veel gebruikt binnen de meubelindustrie voor bijvoorbeeld kasten en bedden. Ook keukenkastjes en vensterbanken met een fineer of gelamineerde toplaag hebben vaak een spaanplaat kern.

Spaanplaat is een prijsgunstig alternatief op het gebied van plaatmateriaal, leverbaar als watervaste spaanplaat en als niet watervaste spaanplaat. Daar staat tegenover dat de kosten voor een spaanplaat plaat gunstiger uitvallen. Ongelamineerd spaanplaat is toepasbaar is voor het timmeren van niet dragende binnenwanden, als plaatmateriaal voor plafonds en vloeren, voor het egaliseren van vloeren, maar is ook geschikt als materiaal voor het maken van meubels.

Blank spaanplaat

Blank spaanplaat is uitsluitend geschikt voor gebruik binnen. Dit prijsgunstige plaatmateriaal is geschikt voor betimmering van binnenwanden, vloeren en plafonds en geschikt voor het afwerken of maken meubels. Blank spaanplaat heeft aan beide zijden een gladde afwerking, zichtbare houtvezels en is niet gegrond. Wil je spaanplaat verven dan dient u het oppervlak eerst te gronden.

Gamma

Vochtwerende spaanplaat

Vochtwerende spaanplaat is verlijmd met vochtbestendige lijm. Hierdoor is dit type spaanplaat licht vochtbestendig. Je kunt het niet gebruiken voor directe blootstelling aan vocht, zoals voor gebruik buiten, maar wel voor betimmering of het maken van meubels in vochtige ruimtes. Vochtwerende spaanplaat heeft aan beide zijden een gladde afwerking, zichtbare houtvezels en is niet gegrond. Wil je spaanplaat verven dan dien je het oppervlak eerst te gronden.

Gamma

Wanneer kies je voor spaanplaat?

Wanneer je snel meters wilt maken bij het opzetten van een binnenwandje, het egaliseren van een vloer of het betimmeren van een plafond én niet duur uit wilt zijn, dan is spaanplaat een geschikte keus. Ook is spaanplaat geschikt als extra materiaal achter een gipswand. De platen hebben een groot oppervlak en laten zich eenvoudig bewerken. Welke bewerking spaanplaat heeft ondergaan herken je aan de kleur. Groen spaanplaat is vochtwerende, rood spaanplaat is voorzien van een brandvertragende impregnatie. Geen rood of groen? Dan heb je standaard spaanplaat te pakken.