Meubels van MDF

SPAANPLAAT

Wat is spaanplaat?

Spaanplaat is een type houtproduct dat wordt vervaardigd door houtspaanders te combineren met een synthetische hars en vervolgens samen te persen. Door zijn veelzijdigheid en kostenefficiëntie wordt spaanplaat veel gebruikt in de bouw en meubelindustrie.

Spaanplaat op maat

Spaanplaat als plaatmateriaal is een materiaal dat is opgebouwd uit verlijmde houtvezels. De vezels worden samen met hars of lijm onder hoge druk op elkaar geperst tot de gewenste plaatdikte. De meest voorkomende diktematen zijn 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm en 25 mm. Spaanplaat heeft twee gladde zijden en de houtspaanders en snippers zijn duidelijk zichtbaar. Bekleedt met fineer of een kunststof toplaag (gelamineerd) wordt spaanplaat veel gebruikt binnen de meubelindustrie voor bijvoorbeeld kasten en bedden. Ook keukenkastjes en vensterbanken met een fineer of gelamineerde toplaag hebben vaak een spaanplaat kern.

Spaanplaat is een prijsgunstig alternatief op het gebied van plaatmateriaal, leverbaar als watervaste spaanplaat en als niet watervaste spaanplaat. Daar staat tegenover dat de kosten voor een spaanplaat plaat gunstiger uitvallen. Ongelamineerd spaanplaat is toepasbaar is voor het timmeren van niet dragende binnenwanden, als plaatmateriaal voor plafonds en vloeren, voor het egaliseren van vloeren, maar is ook geschikt als materiaal voor het maken van meubels.

Bestel nu spaanplaat op maat bij:

Gamma Brico Planit

Blank spaanplaat

Blank spaanplaat is uitsluitend geschikt voor gebruik binnen. Dit prijsgunstige plaatmateriaal is geschikt voor betimmering van binnenwanden, vloeren en plafonds en geschikt voor het afwerken of maken meubels. Blank spaanplaat heeft aan beide zijden een gladde afwerking, zichtbare houtvezels en is niet gegrond. Wil je spaanplaat verven dan dient u het oppervlak eerst te gronden.

GAMMA Brico Planit HUBO

Vochtwerende spaanplaat

Vochtwerende spaanplaat is verlijmd met vochtbestendige lijm. Hierdoor is dit type spaanplaat licht vochtbestendig. Je kunt het niet gebruiken voor directe blootstelling aan vocht, zoals voor gebruik buiten, maar wel voor betimmering of het maken van meubels in vochtige ruimtes. Vochtwerende spaanplaat heeft aan beide zijden een gladde afwerking, zichtbare houtvezels en is niet gegrond. Wil je spaanplaat verven dan dien je het oppervlak eerst te gronden.

GAMMA Brico Planit HUBO

Spaanplaat diktes voor elke toepassing

Bij het kiezen van spaanplaat is het essentieel om de juiste dikte te overwegen. Dit bepaalt niet alleen de sterkte en duurzaamheid van het materiaal maar ook de geschiktheid voor specifieke projecten. Bij CanDo vindt je een breed scala aan diktes, waaronder:

  • Spaanplaat 6mm: Deze dikte is perfect voor achterpanelen van kasten of lichte toepassingen.
  • Spaanplaat 8mm & 10mm: Ideaal voor het maken van meubels en andere middelzware toepassingen.
  • Spaanplaat 16mm & 18mm: Veel gebruikt voor de bouw van kasten, legplanken en werkbladen vanwege hun stevigheid.
  • Spaanplaat 25mm: Uitermate geschikt voor robuuste meubels en zwaardere bouwprojecten.

Wanneer kies je voor spaanplaat?

Wanneer je snel meters wilt maken bij het opzetten van een binnenwandje, het egaliseren van een vloer of het betimmeren van een plafond én niet duur uit wilt zijn, dan is spaanplaat een geschikte keus. Ook is spaanplaat geschikt als extra materiaal achter een gipswand. De platen hebben een groot oppervlak en laten zich eenvoudig bewerken. Welke bewerking spaanplaat heeft ondergaan herken je aan de kleur. Groen spaanplaat is vochtwerende, rood spaanplaat is voorzien van een brandvertragende impregnatie. Geen rood of groen? Dan heb je standaard spaanplaat te pakken.

Geplastificeerd spaanplaat

Geplastificeerd spaanplaat is een veelgebruikt materiaal in de bouw- en meubelindustrie vanwege de vele voordelen die het biedt. Het bestaat uit een kern van spaanplaat, dat is samengesteld uit houtsnippers en hars, die is bedekt met een laag kunststof. Deze kunststoflaag, die meestal van PVC is gemaakt, zorgt voor een duurzaam oppervlak dat bestand is tegen krassen, vlekken en vocht. Bovendien is geplastificeerd spaanplaat verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het gemakkelijk kan worden afgestemd op het gewenste interieurontwerp. Het is een betaalbaar alternatief voor massief hout en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals keukenkasten, werkbladen, wandpanelen en meubels.

Gemelamineerd spaanplaat

Gemelamineerd spaanplaat bestaat uit een kern van spaanplaat, bedekt met een dunne laag melaminehars. Melamine is een kunststof die bekend staat om zijn duurzaamheid en krasbestendigheid. Het biedt ook een breed scala aan decoratieve afwerkingen, variërend van houtnerf- en steenstructuren tot effen kleuren en patronen. Gemelamineerd spaanplaat is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, waardoor het ideaal is voor gebruik in keukens, badkamers en andere ruimtes waar hygiëne belangrijk is. Bovendien is het een kosteneffectief alternatief voor massief hout en kan het worden gebruikt voor het maken van meubels, kasten, vloeren en nog veel meer.

Kies jouw kleur spaanplaat

Bij het selecteren van spaanplaat is niet alleen de dikte en kwaliteit belangrijk, maar ook de kleur. De kleur kan immers de algehele uitstraling van je project bepalen. Of je nu gaat voor een modern, minimalistisch design of een lichtere, neutrale uitstraling, bij ons vind je precies wat je zoekt. Lees verder en ontdek welke kleur spaanplaat het beste bij jouw project past.

Spaanplaat zwart

Zwart spaanplaat is de ideale keuze voor wie op zoek is naar een moderne en strakke afwerking. Het voegt onmiddellijk een vleugje elegantie en verfijning toe aan elk meubelstuk of interieurproject. Daarnaast is zwart spaanplaat veelzijdig en combineert het prachtig met andere materialen, zoals metaal, glas of natuurlijk hout. Kies voor zwart spaanplaat voor een tijdloze en chique uitstraling.

Spaanplaat wit

Wit spaanplaat biedt een frisse, lichte en luchtige uitstraling die perfect is voor ruimtes waar je een gevoel van openheid en ruimtelijkheid wilt creëren. Het is de ideale keuze voor keukens, slaapkamers en kantoren, omdat het gemakkelijk te combineren is met andere kleuren en materialen. Bovendien zorgt wit spaanplaat voor een neutrale achtergrond, waardoor andere elementen in je ruimte kunnen schitteren. Ga voor wit spaanplaat als je een heldere en uitnodigende sfeer wilt neerzetten.

Spaanplaat bestellen van CanDo

Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, bij CanDo maken we het bestellen van spaanplaat eenvoudig en moeiteloos. Blader door ons assortiment, kies de gewenste dikte en kleur, en koop jouw ideale spaanplaat bij een van onze verkooppunten.