Veelgestelde vragen

Hier vind je een overzicht van de op dit moment meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, dan kun je jouw vraag eenvoudig stellen via ons contactformulier. Wij beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk.

Algemeen

Is het mogelijk om bij CanDo online te bestellen?

Online bestellen is helaas niet mogelijk. CanDo producten zijn echter verkrijgbaar in bouwmarkten en doe-het-zelf speciaalzaken in geheel Nederland en België. In bouwmarkten en doe-het-zelf speciaalzaken kunt U tevens terecht voor prijsinformatie.

+

Is het mogelijk om monsters van de verschillende dessins te krijgen?

Helaas, wij versturen onze monsters (wanneer beschikbaar) alleen naar CanDo dealers. Onze dealers hebben (wanneer beschikbaar) een complete presentatie staan waar alle decoren en combinatiemogelijkheden vaak uitstekend te zien zijn.

+

Waar kan ik prijsinformatie vinden?

Voor exacte prijzen raden wij je dan ook aan een bezoek te brengen aan CanDo dealer bij jou in de buurt.

+

Waar kan ik een brochure aanvragen?

/nl-nl/brochure-aanvragen/Je kunt met behulp van het /nl-nl/brochure-aanvragen/ op de website een brochure aanvragen.

+

Zijn de CanDo producten ook te koop buiten België?

CanDo producten zijn ook te koop in Nederland. Wel kan het assortiment afwijken van het assortiment dat wij leveren aan de Belgische markt.

+

Waar kan ik een montagehandleiding opvragen?

Op de website kun je per productgroep zien of er een montagehandleiding te downloaden is.

+

Wat moet ik doen als ik een klacht heb over een CanDo product?

Wij verzoeken je vriendelijk om contact op te nemen met het verkooppunt waar je jouw CanDo product hebt aangeschaft. Zij nemen dan jouw klacht in behandeling en nemen desgewenst contact met ons op.

+

CanDo levert veel van haar producten op basis van MDF, maar wat is MDF eigenlijk?

MDF (Medium Density Fibreboard) bestaat uit houtvezels gebonden met kunstharslijmen. Als grondstof wordt met name naaldhout, maar ook loofhout gebruikt. Daarbij gaat het om zowel rond- en dunningshout als gezaagd hout en afvalhout. MDF is dus een milieuvriendelijke plaat die uitstekend past bij duurzaam bouwen. Een verspaningsmachine verwerkt het hout tot spanen van circa 20 mm. Deze worden behandeld en gewassen om eventuele verontreiniging te verwijderen. De volgende stap is het vervezelingsproces, waarbij men de spanen met stoom taaier maakt; daarna worden ze tussen de twee roterende schijven van de refiner geperst en vervezeld. De losse vezels en/of vezelbundels worden door de blowline geblazen, waarbij de lijm wordt toegevoegd, daarna gaan ze in de droger. In een cycloon worden de vezels gescheiden van de resterende stoom en opgeslagen in een silo die de buffer is voor de vormmachine.

+
Binnen- en buitendeuren

Hoe bepaal ik de draairichting van een binnendeur?

Vuistregel voor het bepalen van de draairichting van een binnendeur is:

  • Ga aan de kant staan waarbij je de deur naar je toe trekt bij het openen.
  • Hangen de scharnieren aan de linkerkant dan is de deur linksdraaiend.
  • Hangen de scharnieren aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend.

+

Hoeveel kan ik een deur inkorten?

De CanDo binnendeuren kunnen onderaan doorgaans 50 mm ingekort worden. Check voor alle zekerheid de specificaties van de deur naar uw keuze op de website of download de deurenbrochure.

+

Wat is de hoogte van het slotgat?

De boring is afgestemd op de afmetingen van een 110 x 50 slot. Het slotgat zit op standaardhoogte: het hart van het krukgat zit op 105 cm vanaf de onderzijde van de deur.

+

Worden CanDo deuren voorzien van een krukgat?

Enkel de Budget Kit deuren en Art Deco deuren zijn reeds voorzien van een krukgat.

+

Welke afmeting heeft de brievensleuf die CanDo in de voordeur freest?

De volgende afmeting is van toepassing op de brievensleuffrezing: 290mm x 55mm (bxh). Deze maatvoering is overigens vastgelegd door het postbedrijf. Kies je er zelf voor om een brievensleuf te frezen in je deur informeer dan bij het postbedrijf naar de bepalingen in jouw gebied.

+

Kan CanDo een slotgat frezen in mijn buitendeur?

Wij kunnen tegen een kleine vergoeding een slotgat voor je frezen in uw CanDo buitendeur. Hiervoor is wel van belang dat je aangeeft welke draairichting de deur heeft, deze informatie is essentieel bij een eventuele bestelling.

+

Levert CanDo ook driepuntssluitingen voor CanDo buitendeuren?

CanDo heeft de mogelijkheid om je buitendeur te voorzien van een driepuntssluiting. Je kunt kiezen uit een krukbediende of een sleutelbediende uitvoering te leveren. Deze driepuntssluitingen voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen en het politiekeurmerk Veilig Wonen.

+
Laminaat en massief houten vloeren

Kan ik CanDo laminaat doorleggen (naar andere vertrekken)?

Bij het leggen van meerdere aaneengesloten ruimtes zoals hal en woonkamer of slaapkamer, kun je het beste de laminaatvloer op de deuropening scheiden. Houd hiertussen een opening (spleet) van 16 mm. Werk dit af met zgn. overgangsprofielen. Is de ruimte die u gaat leggen langer dan 10 meter of breder dan 8 meter en/of meer dan 80 m², dan moet je de laminaatvloer in meerdere vlakken leggen met behulp van overgangsprofielen.

+

Is het mogelijk CanDo laminaat over vloerverwarming te leggen?

Ja, het leggen van een CanDo laminaatvloer op warmwatervloerverwarming is probleemloos mogelijk, mitsje speciale voorschriften in acht neemt. Deze voorschriften kun je vinden in de legwijzer.

+

Heeft CanDo laminaat een geluid certificaat?

CanDo laminaat heeft geen officiële isolatiewaarde. Voor een flat moet je een ondervloer kopen die door TNO is getest en minimaal 10 dB haalt. TNO test dit met standaardlaminaat en deze TNO-test wordt dus door woningbouwverenigingen en verenigingen van eigenaars aanvaard. Zie hiervoor het ondervloerenschap in de bouwmarkt en let op het knalgele TNO-logo op de verpakking.

+

Is het mogelijk om een beschadiging aan een CanDo laminaat vloer weg te werken?

Beschadigingen aan laminaat zijn lastig weg te werken. Als de vloer pas ligt, is het beter om de planken met de beschadigingen te vervangen. Anders kunje de oneffenheden proberen weg te werken met Color Fill Laminaat reparatie.

+

CanDo geeft op laminaat garantie. Wat houdt deze garantie in?

Deze garantie betekent dat de slijtlaag gegarandeerd zoveel jaar meegaat bij normaal gebruik. De gemiddelde levensduur is afhankelijk van het gebruik. Hoeveel personen in huis, altijd schoenen aan of nooit, huisdieren, inloop van zand etc. Zie voor meer informatie de garantievoorwaarden op de laminaat productpagina´s.

+

Bij welke soort laminaat heb ik het minst last van slijtage?

Des te hoger de gebruiksklasse des te beter is het laminaat bestand tegen krassen. Echter zelfs in het beste laminaat kunnen, door scherpe voorwerpen zoals naaldhakken en zand, krassen worden veroorzaakt. Bij ons heeft laminaat XXL de hoogste klasse, namelijk 23/33.

+

Kan ik massief houten vloeren zwevend leggen?

Ja, massief houten vloeren kunnen zwevend worden gelegd. Zie voor uitgebreide informatie de bijbehorende montagehandleiding.

+
Decoratieve plinten

Hoe werk je kabels achter de hoekstukken weg?

De hoekstukken lopen naar onder schuin weg. De achterkant is deels opengewerkt, waardoor de ruimte voor kabels ongeveer gelijk is als het kabelgootje onderin de decoratieve plinten.

+

Hoe monteer ik de binnen- en buitenhoeken van de decoratieve plinten?

De hoekstukken kunnen worden bevestigd met montagekit aan de zijkant van de plint.

+

Zijn er hoekstukken en eindstukken verkrijgbaar voor CanDo decoratieve plinten?

Ja, voor CanDo decoratieve plinten zijn er binnen-, buitenhoekstukken en eindstukken verkrijgbaar. Daarnaast hebben we voor het afwerken van een deurkozijn de CanDo kozijnplint.

+

Zijn de CanDo decoratieve plinten en bijbehorende hoekstukken overschilderbaar?

Ja, CanDo decoratieve plinten en bijbehorende hoekstukken zijn (direct) overschilderbaar met elke willekeurige lak.

+
Wand- en plafondbekleding

Hoe maak ik een toog passend aan de wandopening?

Je kunt op deze website per toog een montagewijzer vinden. Hierin staat stap-voor-stap beschreven hoe je de toog dient te plaatsen. Let wel op het kan per toog verschillen voor welke maat wandopening deze geschikt is. Deze informatie trefje ook aan op de betreffende webpagina.

+

Hoe bevestig ik de profielen van CanDo MDF wand- en plafondpanelen?

De profielen zijn onder andere te bevestigen met oplossingsvrije montagekit. Voor de plinten kunnen ook koploze spijkertjes worden gebruikt. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk.

+

Kunnen CanDo MDF wand- en plafondpanelen worden toegepast in vochtige ruimtes?

Ja, CanDo MDF wand- en plafondpanelen kunnen in vochtige ruimtes worden toegepast, mits er voldoende wordt geventileerd en de wand- en plafondpanelen niet in direct contact komen met opspattend en stromend water.

+

Hoe bevestig ik de laatste schroot en afwerklijst van CanDo kunststof panelen?

Het laatste paneel dien je eerst in te korten. Je kunt vervolgens het best eerst het eindprofiel monteren. Daarna schuif je het laatste paneel in het op een na laatste paneel. Vervolgens ligt je het lipje van het eindprofiel iets op waardoor je het laatste profiel er onder kunt doen.

+

Waarom kunnen CanDo kunststof panelen (m.u.v. wit) niet buiten gebruikt worden?

De reden dat onze CanDo kunststof panelen (m.u.v. wit) niet geschikt zijn voor het gebruik buitenshuis, is aan de ene kant in verband met het (kunnen) verkleuren door UV-stralen, daarnaast kunnen er in de panelen door het vriezen barsten ontstaan.

+

Zijn er voor CanDo kunststof panelen binnen- en buitenhoeken beschikbaar?

Nee, voor CanDo kunststof panelen zijn er geen binnen- en buitenhoeken beschikbaar. Je kunt echter eenvoudig binnen- en buitenhoeken maken door de achterkant van de panelen in te snijden.

+

Is het mogelijk om verlichting in een plafond van CanDo kunststof panelen te monteren (i.v.m. oververhitting)?

Ja dit is mogelijk. CanDo kunststof panelen beginnen echter te vervormen bij een temperatuur van 60-65°C en te smelten vanaf 85-90°C. Voor informatie over de warmte van een lamp en eventueel “hoe te isoleren” verzoeken wij je vriendelijk om te informeren bij een lampenwinkel en/of een lampenproducent.

+

Kan ik CanDo DecoWood na aanschaf direct aanbrengen?

CanDo DecoWood dient minimaal 48 uur, tot bij voorkeur 1 week uit de verpakking te acclimatiseren in de ruimte waar het aangebracht gaat worden.

+

Kan CanDo DecoWood nog krimpen of uitzetten na het aanbrengen?

CanDo DecoWood is gemaakt van echt hout en neemt daardoor de luchtvochtigheid van de ruimte aan, waardoor werking mogelijk. Het is daarom belangrijk om voor montage de planken goed te laten acclimatiseren en de luchtvochtigheid in de ruimte stabiel te houden.

+

Is er sprake van een voor- en achterzijde bij CanDo DecoWood?

De planken zijn aan één zijde geborsteld en aan één zijde ruw gelaten. Wij adviseren de gladde zijde als voorzijde te gebruiken.

+

Kan CanDo DecoWood ook alleen met lijmkit of plakstrips aangebracht worden?

De combinatie van plakstrips en lijmkit is essentieel voor het juiste eindresultaat. De plakstrips zorgen voor een eerste aanhechting. De lijmkit zal na droging alle hechtkracht overnemen van de plakstrips.

+

Hoe lang is de CanDo DecoWood lijmkit na opening houdbaar?

Na opening kan de lijmkit, mits goed afgesloten, nog 6 maanden gebruikt worden.

+

Is CanDo DecoWood ook buiten te gebruiken?

CanDo DecoWood is niet geschikt voor buiten gebruik.

+

Kan de CanDo Lijmkit ook horizontaal over de gehele breedte van de plank aangebracht worden?

Nee, advies voor een juiste montage is altijd het dotten of verticaal rillen van de lijmkit.

+

Waarmee is CanDo DecoWood behandeld?

CanDo DecoWood is behandeld met een product op waterbasis.

+

Moet CanDo DecoWood na montage afgewerkt worden?

De planken van CanDo Decowood zijn 2x rondom behandeld en hoeven daarom na montage niet meer verder afgewerkt te worden.

+

Zijn er afwijkingen in de breedte van de CanDo DecoWood plank mogelijk?

Bij de productie van CanDo DecoWood wordt er gestreefd naar een maatvaste plank, zodat montage eenvoudig is. Echter omdat het een natuurproduct betreft, is een afwijking van 0,5 mm in de breedte van de plank mogelijk.

+

Hebben alle DecoWood planken een gelijke dikte?

De planken van Cando DecoWood zijn 5 mm dik, hier kan een dikte verschil in voorkomen. Dit heeft voor de toepassing van de planken geen gevolgen en zal bijna niet opvallen doordat de planken rondom behandeld zijn.

+

Kunnen er kleurverschillen zijn tussen planken CanDo DecoWood?

Kleuren van verschillende pakken kunnen variëren, doordat elke plank anders van structuur is en daarmee de gebruikte verf anders opneemt.

+

Is CanDo DecoWood onderhevig aan verkleuring?

CanDo DecoWood kan verkleuren door invloed van (UV) licht.

+

Kan CanDo DecoWood bij beschadiging of na afkorten bijgewerkt worden?

De betreffende plank kan bijgewerkt worden met een verfproduct op waterbasis. Neem hiervoor een kleurmonster mee naar de betreffende bouwmarkt, zodat zij de juiste kleur kunnen adviseren. Houdt wel altijd rekening met een kleurverschil.

+

Hebben de kleuren CanDo DecoWood een kleurnummer?

De verf van CanDo DecoWood is speciaal gemengd tot de kleur welke u ontvangen heeft. Hier zijn geen standaardkleurnummers voor en deze moeten aan de hand van een monster gemengd worden.

+

Kan ik de planken van CanDo DecoWood verzagen tot kortere stukken en daarna aanbrengen?

De planken van CanDo DecoWood zijn eenvoudig te korten met een handzaag. Bij het aanbrengen dienen er aan beide korte zijdes wel plakstrips aangebracht te worden, met een maximale tussenruimte van 40 cm.

+

Hoe breng ik CanDo DecoWood aan rond een stopcontact?

De meest eenvoudige oplossing is de vorm van het stopcontact uit de plank te zagen. Verwijder voor een mooiere oplossing het stopcontact, breng daarna CanDo DecoWood aan en plaats daarna het stopcontact terug.

+

Welke houtsoort is CanDo DecoWood?

CanDo DecoWood is gemaakt van Europees Naaldhout.

+

Is het CanDo DecoWood hout gecertificeerd?

Al het hout van CanDo DecoWood is PEFC gecertificeerd, wat staat voor duurzaam bosbeheer.

+

Welke soort lijm kan ik het beste voor CanDo DecoWood gebruiken?

Gebruik altijd CanDo lijmkit voor de montage van CanDo DecoWood. Deze lijmkit is speciaal getest voor het gebruik met de planken.

+

Welke zaag kan ik het beste voor CanDo DecoWood gebruiken?

Wij adviseren een handzaag met fijne tand (minimaal 5 tanden per centimeter). Gebruik van een afkortzaag of decoupeerzaag is natuurlijk ook mogelijk.

+

Kan ik CanDo DecoWood schoonmaken?

CanDo DecoWood kan met een licht vochtige doek en niet agressief middel schoongemaakt worden.

+

Kan ik CanDo DecoWood in vochtige ruimtes gebruiken?

In verband met de grote wisselingen van het vochtpercentage is CanDo DecoWood niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.

+
Radiatorbekleding

Is CanDo natuurwebbing overschilderbaar?

CanDo natuurwebbing is niet overschilderbaar, wil je echter de webbing wel in een kleur schilderen dan adviseren wij je om te kiezen voor papierwebbing.

+

Waarom adviseert CanDo natuurwebbing eerst licht vochtig te maken alvorens ik deze ga monteren?

Als je natuurwebbing vochtig maakt (met bijvoorbeeld een plantenspuit) wordt het materiaal soepeler en hierdoor gemakkelijker te verwerken. Je zult bovendien merken dat de natuurwebbing tijdens het drogen mooi strak trekt.

+

Hoe kan ik mijn radiatorbekleding Kingston of Cambridge uitbreiden?

Door gebruik te maken van een extra basisset kun je eindeloos doorbouwen. Voor deze modellen zijn geen aanbouwsets verkrijgbaar.

+

Hoe monteer ik de MDF decorpanelen of webbing op mijn radiatorbekleding?

Wij adviseren je om gebruik te maken van spijkertjes of nietjes.

+
Vensterbanken

Hoe dienen de kopse kanten van de vensterbanken afgewerkt te worden?

De kopse kanten van een vensterbank kunt u afwerken met kantlaminaat voor vensterbanken.

+

Hoe kan een vensterbank het best gezaagd worden?

Bepaal de juiste lengte van de vensterbank. Teken deze af met een winkelhaak en zaag de vensterbank op maat. Om splinteren te voorkomen, houd de decorzijde onder bij gebruik van een decoupeerzaag. Houd de decorzijde boven bij gebruik van een cirkel- of handzaag.

+

Kunnen CanDo vensterbanken en radiatorbekleding met elkaar worden gecombineerd?

Ja, CanDo vensterbanken en radiatorbekleding kunnen uitstekend met elkaar worden gecombineerd.

+
Traprenovatie

Waarmee kan ik de CanDo traprenovatie traptreden zagen?

Het zagen van de treden kun je doen met een hand- of decoupeerzaag. Het zagen dient altijd van bovenaf te gebeuren. Bij het zagen met een decoupeerzaag dien je gebruik te maken van een duwzaag.

+

Hoe kan ik aan de bovenkant van de trap de overgang netjes afwerken?

Boven aan de trap kan de overgang van de traptreden naar de vloerbedekking af worden afgewerkt met een afwerklijst of overgangsprofiel.

+

Hoe kan je het best de voegen aan de zijkant van de treden en/of stootborden afwerken?

Voegen aan de zijkant van de treden en/of stootborden kunnen worden afgewerkt met elke willekeurige kleurkit.

+

Waarmee kan ik de CanDo onbehandeld eiken traptreden afwerken?

Voor het afwerken van de onbehandeld eiken traptreden kunt u naar keuze wax-olie of lak gebruiken.

+

Waarom zitten er in de doos van een CanDo trapspin 2 soorten afstandhouders?

De zwarte afstandhouders (12 mm) in de doos van een CanDo trapspin zijn voor het inmeten van de laminaat treden. Voor het inmeten van de eiken traptreden heb je de witte afstandhouders (9 mm) nodig.

+
Kastdeuren

Zijn CanDo louvredeuren ook op maat te bestellen?

Wij kunnen je geen maatwerkprogramma aanbieden op het gebied van louvredeuren. Wij leveren uitsluitend de aangegeven maten zoals deze staan vermeld op de website.

+
(Meubel) panelen

Hoe kan ik meubelpanelen het beste zagen?

De eerste tip is om tape te plakken over de plek waar je wilt zagen. Dit verkleint de kans op versplintering van de melamine. De tweede tip is om gebruik te maken van een zo dun mogelijke (decoupeer)zaag.

+