Laminaat checklist

In 10 stappen naar een mooie vloer!

Een laminaatvloer leggen. Ook daarbij geld; Een goede voorbereiding is het halve werk! Hoe bereid jij je voor? Hoe zorg je ervoor dat jouw vloer er over een half jaar, of enkele jaren nog steeds goed uitziet?

Laminaat leggen is relatief eenvoudig, verloopt snel en kan door de meeste mensen prima zelf gedaan worden.

Wil je er zeker van zijn dat je nog jaren van jouw vloer kan genieten? Volg dan de volgende 10 stappen voor een gegarandeerd mooie vloer!

Benodigheden:
• laminaat
• ondervloer
• legset (spietjes, aanslagblokje, hielijzer)
• hamer
• zaag (decoupeerzaag)
• winkelhaak
• meetlat
• potlood

Stap 1: Hoeveel laminaat heb je nodig?
Meet de lengte en breedte op van de ruimtes waarin je laminaat wilt leggen. Vermenigvuldig dit om de oppervlakte te berekenen. Hou er rekening mee dat je ongeveer 10% extra laminaat nodig hebt voor eventueel zaagverlies.

Voorbeeld:
Voor een ruimte met een lengte van 7 meter en een breedte van 3,5 meter heb je het volgende nodig:
7 * 3,5 * 1,10 = 26,95 M2 laminaat

Gebruik eventueel de laminaatcalculator op de website van Cando om de hoeveelheid benodigde laminaat te berekenen voor een of meerdere ruimtes.

Stap 2: Laat laminaat 48 uur acclimatiseren
Laat het laminaat 48 uur acclimatiseren op kamertemperatuur in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Stapel de pakken laminaat vlak op, als je ze schuin tegen de muur plaatst, kan het laminaat kromtrekken.

Stap 3: De ondergrond voorbereiden
Zorg voor een schone, droge en vlakke ondervloer. Voor grove oneffenheden gebruik je egalisatie pasta en/of kun de tussenlaag opvullen met bijvoorbeeld hout of ondervloertegels.

Stap 4: De ondervloer leggen
Plaats voor je het laminaat gaat leggen altijd eerst een ondervloer. Op een bestaande vlakke vloer kun je een polyethyleen ondervloer gebruiken. Voor de uitvlakking van kleine oneffenheden en voor extra geluidsisolatie kun je onder de laminaatvloer Isofoor zachtboardtegels leggen. Snij de tegels (of banen) op maat en plak eventuele naden af met aluminium tape. Op betonvloeren dien je altijd eerst een dampdichte folie te leggen. Ook hiervan dien je eventuele naden af te werken met aluminium tape. Zorg dat de folie goed aansluit bij de muren en zorg steeds voor een overlapping van minimaal 20 cm.

Stap 5: Begin van de laminaatvloer
Open enkele pakken laminaat en gebruik de stroken door elkaar. Hierdoor krijg je uiteindelijk het mooiste resultaat.

Begin afhankelijk van het type laminaat met het leggen in de rechter- of linkerhoek aan de lange kant van de kamer. Werk vervolgens van links naar rechts of van rechts naar links.

Stap 6: 1 cm afstand tot de muren
Zorg dat je minimaal 1 cm afstand houdt tot de muur. Hierdoor heeft het laminaat de mogelijkheid om te werken. Gebruik hiervoor de spietjes uit de legset.

Stap 7: Einde van de eerste baan, begin van de volgende
Leg vervolgens de volgende stroken totdat je bij het einde van de eerste baan bent. Meet de lengte van de laatste strook en teken af waar je deze strook moet afzagen. Hou wederom rekening met 1 cm afstand tot de muur.

Zaag de laatste strook op maat en leg deze in de eerste baan.
De tweede baan begin je met het deel wat je hebt overgehouden van de eerste baan. Let op, dit deel dient minimaal 40 cm te zijn. Bij een kleiner deel pak je een nieuwe strook en zaagt deze op de gewenste maat. Let op! Het mooiste effect krijg je als bij elke baan de korte naden ten opzichte van de vorige baan minimaal 40 cm verspringen

Stap 8: Verwarmingsbuizen
Zijn er obstakels zoals verwarmingsbuizen? Teken de stand van de buizen af op een vooraf op maat gezaagde eindstrook. Hou er wederom rekening mee dat de uitsparingen 2 cm ruimer moeten zijn dan de diameter van de verwarmingsbuizen.

Gebruik eventueel een rozet voor de afwerking.

Stap 9: De laatste laminaatstrook
Ben je bij de laatste baan aangekomen? Leg dan elke strook exact op de vorige baan. Leg daar vervolgens een tweede strook bovenop om overal de juiste afstand tot de muur te krijgen. Teken dit vervolgens in de lengte af op de onderste stroken.

Zaag de stroken af en leg de laatste baan op zijn plek! De zaagkant komt steeds aan de muurzijde. Tik de laatste strook aan met de vloerhaak uit de legset.

Stap 10: De afwerking van uw laminaatvloer
Werk jouw laminaatvloer netjes af met plinten. Je kunt hiervoor plakplinten gebruiken of hoge plinten.

Het is ook mogelijk de laminaat checklist te downloaden.