Moet het hout op maat nog behandeld worden?
Moet het hout op maat nog behandeld worden?
Panelen

Moet het hout op maat nog behandeld worden?

, od Giel

 

Met het hout op maat van CanDo Start kun je alle kanten uit. Letterlijk. Voordat veel mensen aan hun meubelstuk beginnen, vragen zij zich echter af of ons hout nog behandeld moet worden. Het antwoord daarop is: ja. Het is erg afhankelijk van het soort hout wat je gebruikt en voor welke toepassing je dit hout gaat gebruiken. In dit blog vertellen we je daar graag meer over.

Waarom hout behandelen?

Het behandelen van houten planken of platen gebeurt al eeuwenlang. Hout behandelen kan op verschillende manieren en kan daardoor ook meerdere doeleinden dienen. De meest voorkomende houtbehandelingen zijn verf, beitsen en lakken, anderzijds zien we ook veel kunststof harsen worden gebruikt om hout bijvoorbeeld waterdicht te maken. Door het hout te behandelen bescherm je het tegen invloeden van buitenaf. Denk aan warmte, kou en vocht. Door hout te behandelen zorg je er bovendien voor dat hout in model blijft en zo min mogelijk ‘werkt’ (inkrimpt of uitzet).

Onbehandelde houtsoorten

De houten platen en houten panelen in ons assortiment zul je nog moeten behandelen. Per houtsoort kan je kiezen voor een andere afwerking. MDF leent zich er goed voor om zicht te laten verven. Hiervoor moet je wel eerst een goede grondlaag aanbrengen. Je kunt er ook voor kiezen de gegronde variant aan te schaffen deze is iets duurder, maar scheelt daarna tijd en geld in de afwerking. Onze massief houten panelen zijn ook allemaal onbehandeld te koop, deze platen hebben dus nog geen bescherming gekregen. Nu is dat dus niet per se noodzakelijk. Aangezien je het hout op maat van Cando Start het beste gebruikt voor binnen. Er is dan weinig sprake van ‘werking’, het hout kun je echter wel prima aflakken. Zo behoud je de mooie karakteristieke look van het hout en gaat het langer mee. Bekijk onze pagina met verschillende houtsoorten op maat voor meer informatie per houtsoort.

Speciale behandelde houtsoorten

Naast de standaard houten plaat die onbehandeld is, vind je in ons assortiment nog meer plaathout dat al op een speciale manier behandeld is. Een goed voorbeeld hiervan is ons MDF dat vochtwerend is gemaakt. Vochtwerend MDF heeft een speciale kunsthars toplaag die het hout beschermt tegen vocht en zorgt dat water en damp niet in het hout kunnen trekken. Meubels van vochtwerend MDF kunnen daarom prima in een keuken of badkamer geplaatst worden. Ook Medite MDF heeft een speciale toplaag die het oppervlak van de plaat een stuk gladder maakt. Ideaal als je meubels wil maken met een strak, glad resultaat.

Hout in alle vormen

Het hout van CanDo Start stel je zelf samen in de CanDo Start tool. Daarmee bedoelen we dat je zelf bepaalt wat de juiste afmetingen zijn, of het hout een vorm moet krijgen of dat je misschien liever een houten plaat met afgevlakte randen wil hebben. Met een paar muisklikken bestel je eenvoudig jouw houten paneel(en) op maat. Deze worden bij je thuisbezorgd, waarna je er meteen mee aan de slag kunt.