Interieurtips

Tips van de stylist voor een industriële sfeer

, od Leonie

Industrieel wonen: stoer en toch licht!

Een van de grootste trends van dit moment is ‘industrieel wonen’. Er wordt veel over geschreven, maar wat houdt deze trend nu eigenlijk in?

Kernwoorden zijn stoer en ruig, doorleefd en ruw. De kracht zit hem in het mixen van karakteristieke materialen, zoals staal, beton, oud hout, doorleefd leder en/of baksteen. Hierdoor ontstaat een hele uitgesproken sfeer, die je door bepaalde (oude) elementen toe te voegen ook heel persoonlijk kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een oude lockerkast, een grote stationsklok of een toffe hangende of staande fabriekslamp. Een leren chesterfieldbank zorgt voor een toffe eyecatcher: mooi als deze al een beetje sleets is.

Stoere schuifdeuren

Wonen als in een loft, wordt vaak als een uitgangspunt gezien. En dat helpt zeker bij het kiezen van de juiste elementen om deze woonstijl in te vullen. Vaak zijn de wanden gelaten zoals ze zijn aangetroffen, van ruwe baksteen -al dan niet afgebrokkeld- en ruimtes zijn van elkaar gescheiden door stoere schuifdeuren. De stalen constructie van de loft is een zichtbaar onderdeel van de sfeer. In een ‘nieuw’ interieur, is het heel dankbaar om juist deze stalen balken weer terug te brengen.

Industrieel wonen

Industrieel wonen hoeft helemaal niet donker en zwaar te zijn. Als je de basis fris en licht houdt, kunnen de materialen die je gebruikt voor zich spreken. Het is wel heel mooi om met contrasten te werken: houdt gerust de wanden licht, maar gebruik stoere grafische elementen om spanning en kracht toe te voegen. Denk aan schuifdeuren in een matte off-black-kleur geschilderd, of schilder zelfs bestaande kozijnen en deuren in deze tint. Zorg dat deze deuren júist in het zicht blijven, door ze te laten schuiven over een stoer schuifsysteem.

Een kleurpalet met zwart, wit, grijs en bruin past perfect bij deze look, maar toevoegen van uitgesproken kleuren is ook een heel goede keuze: voeg dan liefst vergrijsde tinten toe zoals jeansblauw, saliegroen, of zoals je nu steeds meer ziet een warme terracotta of steenrood. Stoffering die je kiest is robuust en natuurlijk, zoals een grove linnen of accenten van jute.

Denk XL als je met meubels aan de slag gaat: een 3 of zelfs een 4-zits bank, een mooi groot vloerkleed, een hoge (stalen) kast. Het grote gebaar werkt in deze stijl perfect, en natuurlijk zorgen schuifdeuren van hout in een donkere kleur geschilderd, voor de perfecte industriële look!