Radiatorbekleding

Lelijke radiator? Kies een mooie radiatorbekleding om ‘m op te leuken!

, od Tosca

Wanneer de zomer op zijn einde loopt en het meer gaat regenen en kouder wordt, gaan we ons steeds meer en meer binnenshuis terugtrekken. Mooi moment dus om het in huis extra gezellig te maken! Radiators wegwerken is vaak zo’n klusje wat niet direct bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Maar als je er eenmaal werk van maakt zal snel opvallen hoe veel gezelliger een ruimte oogt wanneer zo’n lelijke radiator uit het zicht is. Groot voordeel is dat radiatorbekleding tegenwoordig in veel verschillende stijlen en afmetingen komt. Benieuwd welke opties er zijn en hoe je de radiatorombouw aanbrengt? In dit blog lees je alles wat je moet weten!

Wat is radiatorbekleding en wat kan ik ermee?

Tegenwoordig zie je veel vloerverwarming of designradiatoren, maar in veel huizen zijn nog gewone ‘ouderwetse’ verwarmingsradiatoren aanwezig. Door het ombouwen en bekleden van zo’n verwarmingsradiator wordt deze meer onderdeel van het interieur en ontsieren ze de ruimte niet. De staanders van een radiatorbekleding vormen als het ware het raamwerk van je ombouw. Vervolgens kies je bijvoorbeeld MDF, aluminium of glazen decorpanelen die mooi passen bij jouw inrichting. De radiatorbekleding sluit je, indien nodig, af met strakke panelen en aan de bovenkant plaats je een vensterbank. En dat brengt ons bij een leuker aspect van een radiatorombouw, want had je al eens bedacht dat je met een ombouw een mooie zitplek kan creëren in de vensterbank? Of je plaatst leuke accessoires op de ombouw, nu je extra ruimte in je vensterbank erbij krijgt. Zo maak je van iets functioneels juist een mooie toevoeging aan je interieur.


Pak gelijk warmteverlies aan bij plaatsen radiatorombouw

Onterecht denkt men vaak dat er warmteverlies zal zijn wanneer je een radiatorbekleding plaatst. Als je deze correct installeert en ervoor zorgt dat er ruimte is voor de koude luchtstroom aan de onderkant van de radiator en tegelijk een opening houdt voor warme lucht aan de bovenkant, zal er tijdens de koude wintermaanden geen warmte van de radiator verloren gaan. En als je dan toch bezig bent, is het ook slim om gelijk radiatorfolie te plaatsen wanneer je radiator tegen een koude buitenmuur staat. Met deze toevoeging in je stappenplan sla je dus twee vliegen in één klap; je werkt een lelijke radiator weg en je voorkomt onnodig warmteverlies.

Radiatorbekleding voor iedere smaak en maat!

Als je eenmaal aan de klus begint om je radiator weg te werken, wil je uiteraard wel een bekleding die helemaal past bij jouw smaak. Gelukkig zijn er genoeg opties!

  • Klassieke smaak? Heb je een meer klassieke inrichting, dan zijn een van de decorpanelen van MDF (medium-density fireboard) een mooie keuze voor je radiatorombouw. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld een klassiek patroon als de Cyprus of Corsica. Maar een radiatorscherm als de Burton met zijn horizontale lamellen, zijn ook mooie tijdloze opties. MDF panelen zijn een populaire keuze omdat het stevig materiaal is, ze in veel verschillende kleuren komen en je er veel verschillende kanten mee op kan. Zit jouw kleur van keuze er niet tussen? Geen probleem, want ze zijn makkelijk overschilderbaar. Doordat de MDF panelen in verschillende afmetingen beschikbaar zijn, en je ze zelf eenvoudig zowel in breedte als lengte kan inkorten, hoef je niet bang te zijn dat het niet gaat passen wanneer je aan het klussen slaat.

  • Moderne smaak? Bij een meer moderne inrichting kan bijvoorbeeld een ombouw waarbij gebruik wordt gemaakt van glazen panelen, of een aluminium paneel met een geometrisch motief zoals de Inca heel mooi tot zijn recht komen. En maak je geen zorgen om de veiligheid, want er wordt alleen gebruik gemaakt van veiligheidsglas. Door te kiezen voor bijpassende staanders, zijpanelen en vensterbank maak je een moderne look helemaal af. Zoek je wat anders? Dan kan een antraciet aluminium decorpaneel zoals de Ona misschien wel wat voor jou zijn. Deze panelen in een donkere uitvoering passen mooi in een meer strakke, moderne inrichting.

Montage radiatorbekleding; een klus voor iedereen

Nog huiverig over de installatie van een radiatorombouw? Nergens voor nodig, want met ons stappenplan ‘Hoe monteer je radiatorbekleding?’ wordt dit een eenvoudige klus. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je de radiatorbekleding plaatst en welke benodigdheden je in huis moet hebben. Wil je eerst nog even goed rondkijken wat jouw keuze voor de radiatorombouw wordt? Kijk dan op onze pagina met een ruime keuze aan radiatorbekleding!