Kan ik mijn MDF op maat schilderen?
Kan ik mijn MDF op maat schilderen?
Panelen

Kan ik mijn MDF op maat schilderen?

, od Sander

 

Ga je zelf een houten meubelstuk maken van MDF-hout en wil je deze dezelfde kleur geven als andere meubelstukken of wil je misschien je zelfgemaakte meubelstuk op een later tijdstip schilderen? Ja, het is zeker mogelijk om de MDF-platen van CanDo Start te schilderen. Wel moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten. Bijvoorbeeld de basislaag, het soort verf en het doel van je paneel. Daarover lees je meer in dit blog.

Gegrond of niet gegrond

Wil je onze panelen schilderen, let er in eerste instantie op of de panelen al wel of niet gegrond zijn. Het is mogelijk om meubels van onbehandeld MDF te maken, maar dan krijg je een niet helemaal glad resultaat. Door de panelen te gronden heb je al een stevige, gladde basis met een strak uiterlijk. Bovendien is het hout zo beter beschermd en blijft de verf beter zitten. MDF heeft van zichzelf wel een zuigende werking. Het is belangrijk om deze zuigende werking op te heffen, zodat de verflaag die je aanbrengt beter blijft zitten. De zuigende werking van de MDF-plaat hef je op door je houten paneel dus eerst in de grondverf te zetten of voor een voorgegrond paneel te kiezen. Hiervoor gebruik je speciale grondverf op acrylbasis die goed hecht op MDF-hout

MDF: makkelijk overschilderbaar

Staat je MDF-paneel in twee lagen grondverf en is de grondverf goed opgedroogd? Dan kun je beginnen met het schilderen van je houten paneel. We raden het aan om de panelen voor montage te schilderen en te laten drogen. Later kun je eventuele kieren nog afwerken met kit voor een naadloos, strak resultaat. Voor MDF kun je verschillende soorten verf gebruiken:

  • Lak: lakverf geeft een mooi resultaat en kan eventueel ook een lichte glans aan je meubelstukken geven. Check bij lakverf altijd wel op wat voor basis de verf is. Er is namelijk een verschil tussen lakverf op water- of terpentinebasis.

  • Muurverf: muurverf is een prettige verf die goed hecht op MDF. Komt je meubel tegen een muur te staan? Gebruik dan dezelfde kleur verf als je muur voor een naadloos resultaat.

  • Spuiten: dit vergt zeker enige kennis en is met name beter voor de grotere oppervlaktes. Bijvoorbeeld een grote boekenkast of tv-meubel. Spuitverf zorgt voor een strak resultaat, maar is wel duurder dan lak of muurverf.

Let op: MDF kan niet goed tegen vocht (tenzij je speciale vochtbestendige panelen hebt gekocht). Gebruik dus deze geschilderde panelen niet voor tuinmeubels of meubels op je veranda of onder de overkapping.

Jouw hout op maat zo besteld

Heb jij al een idee wat je met ons hout wil gaan maken en wat je precies nodig hebt? Gebruik dan de online configurator om jouw houten paneel zelf samen te stellen. Jij bepaalt de afmetingen, de vorm waarin het paneel gezaagd wordt en eventuele extra afwerkingsmogelijkheden. Met een paar muisklikken bestel je jouw paneel bij een van onze verkooppunten, waarna wij met jouw hout aan de slag gaan en uiteindelijk bij je thuis bezorgen. Heb je nog vragen? Bij de verschillende verkooppunten kun je bovendien terecht met vragen over het hout en de afwerkingen. Raadpleeg anders ook onze website voor meer informatie, montagehandleidingen, tips en video’s.