Douglas hout

Douglas hout is een robuuste en karaktervolle houtsoort en kan zowel buiten in de tuin als binnen in huis toegepast worden. Douglas hout heeft een warme uitstraling en is  eenvoudig te verwerken in bijvoorbeeld meubelen, pergola’s, vlonders, overkappingen en schuttingen. Duurzaamheid is de belangrijkste eigenschap van deze houtsoort; bij buitengebruik gaat onbehandeld douglashout +/- 10 – 15 jaar mee, bij binnen gebruik is de levensduur langer. De planken kan je ook behandelen met olie of lak, hiermee geef je de planken een eigen uitstraling, biedt je meer bescherming en verleng je de levensduur. Het hout is PEFC gecertificeerd en daarmee afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Filteren Filters
Sorteer
Van hoog naar laag sorteren
 1. Douglas plank geschaafd 1,8 x 19 x 250 cm
  Douglas plank geschaafd 1,8 x 19 x 250 cm
 2. Douglas plank geschaafd 4,5 x 7 x 250 cm (lat)
  Douglas plank geschaafd 4,5 x 7 x 250 cm (lat)
 3. Douglas grijs reliëf 30 x 195 mm
  Douglas grijs reliëf 30 x 195 mm
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Sorteer
Van hoog naar laag sorteren

Douglas hout: robuust en karakteristiek

De douglas planken van CanDo hebben een karakteristieke, warme uitstraling en zijn bovendien erg duurzaam. Onbehandeld douglas gaat wel 10 – 15  jaar mee. Daarom is douglas hout een populaire keuze voor toepassingen binnen en buiten. CanDo heeft zowel ruwe als geschaafde planken in het assortiment die gemakkelijk behandeld kunnen worden met olie of beits indien je dit wenst.

De eigenschappen van Douglas hout

Het gebruik van douglas planken heeft vele voordelen. Het belangrijkste is dat het hout heel duurzaam is. Onbewerkt gaat het hout wel 10 tot 15 jaar mee en door het hout te bewerken kun je de levensduur zelfs nog verlengen. Het onderhoud dat je aan je douglas planken hebt is minimaal. Je zou na een aantal jaar je douglas houten planken opnieuw kunnen beitsen op het moment dat er een grijze kleur zichtbaar wordt op het hout. Dit is echter een kwestie van smaak. Daarnaast is het Douglas hout PEFC gecertificeerd en dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Een ander positief punt van Douglas hout is de kleur. Douglas hout heeft een warmere kleur dan vurenhout. Voor de creatie van een grote vlonder is deze houtsoort dan ook perfect. En het fijnste, de prijs is vriendelijk zeker in vergelijking met sommige hardhouten planken.

Het behandelen van Douglas hout

Douglas hout wordt, mede doordat het verkrijgbaar is in extra lange balken en planken, veel buiten gebruikt. In principe hoef je Douglas hout niet te behandelen, al hangt dit ook af van jouw verwachtingen. Door de weersomstandigheden zal Douglas hout een grijzige tint krijgen. Vind je dit niet mooi? Dan kun je het hout beitsen zodat de oorspronkelijke kleurtint wordt hersteld. Als jij Douglas hout wil gebruiken voor het maken van een vlonder of schutting dan is het van belang dat het hout lang goed blijft. De maximale levensduur haal je door je planken of balken goed te behandelen met bijv. een beits. Je verlengt de levensduur dan van 6 – 8 jaar tot ongeveer 10 – 15. 

Douglas planken en balken voor verschillende toepassingen

Douglas hout wordt vanwege zijn eigenschappen vooral buiten gebruikt – al is binnen gebruiken natuurlijk ook geen enkel probleem. Douglas hout wordt onder andere gebruikt voor de volgende toepassingen:

 • Douglas vlonderplanken voor een duurzame vlonder
  Douglas planken en balken zijn geschikt voor het maken van een vlonder. Het hout is namelijk niet alleen duurzaam maar de vlonderplanken van Douglas hout zijn ook extra lang. Het beste behandel je de Douglas vlonderplanken voor plaatsing. Tip: plaats je vlonderplanken onder een (houten) overkapping voor een extra sfeervol resultaat.
 • Douglas rabatdelen
  Met Douglas rabatdelen creëer je gemakkelijk een tuinafscheiding of wand in de Zweedse rabat stijl. Met Zweeds rabat bedoelen we een wand waarbij de rabatdelen met overlap kunnen worden geplaatst. Een voordeel van een dergelijke tuinafscheiding of wand is, naast dat het vriendelijk oogt, dat water goed wordt afgevoerd.
 • Douglas hout voor de creatie van tuinmeubels
  Douglas hout wordt ook steeds populairder voor het maken van meubels. Dit heeft voornamelijk te maken met de duurzaamheid en het makkelijk te verwerken materiaal. Op onze site vind je vele bouwtekeningen voor het zelf maken van meubels. Laat je inspireren! Een populair alternatief op onze Douglas houten planken voor de creatie van tuinmeubels is steigerhout. Informeer bij jouw doe-het-zelfzaak of bouwmarkt.