Trap op maat montage tips

Je trap opknappen? Dat is zo geregeld.

Na het produceren van de treden, leveren we deze bij jou thuis. Je ontvangt de treden binnen vijf weken na het opmeten. Plak de op maat gezaagde treden en stootborden eenvoudig over je bestaande trap heen. Wij adviseren CanDo Traprenovatielijm voor een optimaal resultaat. Bestel deze direct mee met je traprenovatie zodat je gelijk aan de slag kunt. We leggen in de CanDo montagefilm stap voor stap uit hoe je een dichte trap kunt monteren.


Voorbereiden op het monteren van je traprenovatie

 1. Maak je trap stof- en vetvrij
 2. Open voorzichtig de verpakking (doos of folie) en controleer de inhoud. Naast de treden en stootborden wordt er ook bijpassend kantband en een afwerkprofiel geleverd.
 3. Leg de overzettreden en stootborden los op de trap om te controleren of het past. Naden rondom zijn ca. 2-4mm breed en moet je later afwerken met kit.
  -> Heb je een draai bij een trappaal? Dan moet er een punt afgezaagd worden omdat de trede anders niet te monteren is. Kijk bij tip 2 hieronder hoe je dit het beste kan doen.
  -> Past door de trapspil het stootbord niet direct? Deze kun je er voorzichtig inbuigen. Kijk bij tip 3 hieronder hoe je dit het beste kan doen.
  -> Zijn de zijkanten te zien? Werk dit dan eerst af met kantband. Kijk bij tip 4 hieronder hoe je dit het beste kan doen.
 4. Zaag het afwerkprofiel voor de bovenkant van de trap op maat met een metaalzaag. Daarna het metalen deel van het profiel vastlijmen met CanDo lijm op het MDF gedeelte. Gebruik tape om de twee profielen tijdelijk te fixeren. Dit moet je minimaal 20 minuten laten uitharden.

Het monteren van je traprenovatie

*We besteden de grootste zorg aan de kwaliteit van onze producten. Mocht er onverhoopt toch een trede beschadigd of in de verkeerde maat worden geleverd, dient deze niet te worden gemonteerd.

 1. Begin met vastlijmen van het onderste stootbord, deze is genummerd als stootbord 0. Hiervoor breng lijm aan op de trap en druk het stootbord er goed tegenaan. Zorg dat de naden aan beide kanten even groot zijn.
 2. Breng lijm aan op de eerste traptrede en plaats hier overzettrede 1 overheen, druk deze goed aan. Zorg hier ook dat de naden aan beide zijden even groot zijn.
 3. Plak nu stootbord 1 vast.
 4. Plak overzettreden en stootborden 2-5 volgens bovenstaande vast.
 5. Laat de lijm minimaal 20 minuten uitharden voordat je verder gaat met de volgende 4 à 5 treden. Het is beter om niet op de treden te lopen zolang de lijm nog niet voldoende uitgehard is.
 6. Herhaal al het bovenstaande
 7. Lijm nu het afwerkprofiel boven aan de trap vast
 8. Je trap is nu gereed voor gebruik!

Afwerking van je traprenovatie

Gebruik acryl- of siliconenkit om de zichtbare naden af te werken conform de instructies van de kit leverancier. Gebruik een plantenspuit met zeepsop om op de kit te spuiten. Hiermee haal je overtollig kit gemakkelijk weg. Kijk bij tip 1 hieronder hoe je dit het beste kan doen.


Tips bij het monteren van je traprenovatie

Tip 1: afkitten van uw treden

Voor het afkitten van traptreden kun je kiezen tussen een acrylaat- of siliconenkit. Wil je overige delen van je trap schilderen dan adviseren we je af te werken met een acrylaatkit, deze is namelijk overschilderbaar. Heb je geen schilderwerk dan kun je ook prima een siliconenkit gebruiken. Deze zijn in verschillende kleuren en merken gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Acrylaatkit kan op alle traprenovatie van CanDo® worden toegepast. Kit langs alle zichtbare naden van de traptreden en stootborden. Met een vochtig doek of spons veeg je vervolgens de overtollige kit weg. Raadpleeg eventueel de gebruiksaanwijzing van de kit voor meer tips en tricks. Ga trede voor trede te werk om het uitdrogen van de kit te voorkomen.

Tip 2: Plaatsen van treden bij een draaitrap

Bij een trappaal kan het soms lastig zijn om een trede in te draaien/te plaatsen doordat deze gaat klemmen door de bovenliggende trede of trappaal (1). Om deze toch te kunnen plaatsen kun je het puntje van de overzettrede dat achter de trappaal komt te liggen afzagen met een metaal- of fijn getande zaag (2). Vervolgens plak je de overzettrede op de trede, waarna je het puntje los kan plaatsen (3).

Tip 3: Inbuigen van het stootbord

Het kan voorkomen dat je het stootbord niet makkelijk kan plaatsen door een trapspil die langs de rand van je trap loopt. Door je stootbord voorzichtig licht te buigen kun je hem er toch tussen plaatsen.

 

Tip 4: Het afwerken van zichtbare zijkanten

In sommige gevallen is een zijkant van een trede zichtbaar. Met CanDo® kantband kan je dit netjes wegwerken. Kantband krijg je gratis meegeleverd bij je bestelling in de kleur van de treden.

Knip of snij het kantband in de benodigde vorm met een kleine overmaat.Plak deze vervolgens met contactlijm of CanDo lijn op de benodigde plek. Met fijn schuurpapier kun je het overtollige kantband voorzichtig wegschuren.


Je trap zelf renoveren?

Bestel je trap op maat direct online! Met CanDo traprenovatie op maat heb je vrijwel altijd een passende oplossing bij de hand! Voor de grondige renovatie van je trap kun je de bestaande treden vervangen door CanDo overzet treden.

Start jouw project direct bij:

Gamma Mr Bricolage Brico Planit